Trenutno čitaš
Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Biti vlasnik biljke je veliki posao, a dvije najvažnije stvari koje treba shvatiti su kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka i koliko vode im je potrebno. Uvijek se možeš odlučiti za biljke otporne na sušu kao što su echeveria i aloe vera, ali što ako te mame žedni cvjetovi poput ruža? A ako se odlučiš za baštu, dvorište puno sukulenata sigurno nije dinamično rješenje.

kada zalijevati biljke
Foto: freepik.com

Situacija može biti nezgodna, pa smo odlučili da se posavjetujemo sa profesionalcima o tome kada i kako zalijevati svoje biljke.

Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

Ako želiš da tvoja biljka napreduje, najbolje je da joj daš malo vode u zoru. Najbolje doba dana za zalijevanje sobnih biljaka je jutro. Posebno tokom vrelih ljetnih mjeseci. Ovo će omogućiti biljci da apsorbuje vodu prije nego što postane prevruća – što može uzrokovati da voda prebrzo ispari – i potamni. Zalijevanje ujutro takođe omogućava da se lišće brzo osuši, što obeshrabruje spore gljivica i održava tvoju biljku lijepom i bujnom. Ako ne možeš zalijevati ujutro, druga sljedeća najbolja opcija je veče. Samo vodi računa da zalijevaš direktno u zonu korijena, a ne u listove.

Koji su neki znakovi da mojoj biljci treba zalijevanje?

Bilo da si iskusna vlasnica biljke ili si nova u ovome, većina ljudi zna da je jedan od najlakših načina da vidiš da li je tvojoj biljci potrebno zalijevanje gurnuti prst u tlo. Ako je tlo suvo na dodir, onda je vrijeme za hidrataciju. Ako je i dalje vlažno, pričekaj dan ili dva. Postoje, međutim, i drugi znakovi koji nas obavještavaju da je našoj biljci potrebna vlaga:

  • Biljka visi
  • Listovi izgledaju naborano
  • Vrhovi listova su smeđi
  • Biljka ne raste
  • Saksija je lagana
kada zalijevati biljke
Foto: unsplash.com
Treba li isto zalijevati sobne i baštenske biljke?

Ne. Budući da se vrijeme stalno mijenja, potrebe za zalijevanjem baštenskih biljaka biće izrazito različite od sobnih biljaka. Za zalijevanje na otvorenom treba uzeti u obzir mnoge varijable, uključujući vrstu biljke, vrstu klime i da li je posađena u zemlju ili u kontejner. Biljke na otvorenom moraće se zalijevati češće u zavisnosti od temperature i doba godine, dok ciklus zalijevanja sobne biljke može biti samo jednom sedmično jer živi u stabilnijem okruženju.

Bez obzira na to gdje se tvoje biljke nalaze, moraš osigurati da imaju odgovarajuću drenažu kako bi se spriječio rast plijesni i gljivica, kao i trulež korijena. Za kućne biljke, treba da se pobrineš da tvoja saksija ima rupu za drenažu na dnu. Pospješuje dobru cirkulaciju i omogućava da se voda lako kreće kroz tlo. Za baštenske biljke, moraćeš postaviti nekoliko bačvi za kišu u blizini oluka ili instalirati kišnu baštu za prikupljanje otpadne vode.

Pročitaj

kada zalijevati biljke
Foto: freepik.com
Kako mogu da znam da li pretjerano zalijevam svoju biljku?

Postoji nešto kao što je previše ljubavi kada su u pitanju tvoje biljke. Želiš da budeš sigurna da tvoje zelene bebe imaju dovoljno hranljivih sastojaka da ostanu žive i kada ti odeš nekuda. U suprotnom rizikuješ da ih slučajno ubiješ. Neki znakovi da previše zalijevaš svoju biljku uključuju:

  • Baza stabljike biljke je vlažna ili neravna—ponekad praćena trulim mirisom.
  • Listovi (bilo koje boje) opadaju.
  • Venuće listova ukazuje na to da je došlo do truleži korijena i da korijenje više ne može apsorbovati vodu.
  • Gljivice i plijesan rastu na tlu.

Zaključak: Vodi računa o svojim biljnim bebama, ali ih nemoj previše razmaziti.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum