Trenutno čitaš
Kada je najbolje vrijeme za ispijanje kafe?

Kada je najbolje vrijeme za ispijanje kafe?

Jutra su uvijek drugačija kad god započneš dan ispijanjem kafe. Ništa nije bolje od onog povećanja energije koje dobiješ iz tople šoljice napitka.

Foto: unsplash.com

Zapravo, prema stručnjacima za ishranu sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Johns Hopkins, „Kafa je puna supstanci koje mogu pomoći u zaštiti od stanja češćih kod žena, uključujući Alchajmerovu bolest i srčane bolesti. Dodatno, kafa takođe sadrži antioksidante i druge aktivne tvari koje mogu smanjiti unutrašnju upalu i zaštititi od bolesti.”

Ali kada je tačno najbolje – i najzdravije – vrijeme za ispijanje kafe? Pitali smo naturopatu i doktoricu opšte porodične prakse dr Jelenu Deshko.

Prema dr Deshko, “Najidealnije vrijeme za ispijanje kafe zavisi od planiranih aktivnosti.” Ako ćeš se baviti bilo kojim oblikom vježbanja, podijelila je studiju koja pokazuje kako bi “moglo biti korisno konzumirati kafu u roku od 30 do 60 minuta prije treninga jer može pomoći u poboljšanju performansi i izdržljivosti”.

najbolje vrijeme za kafu
Foto: unsplash.com

Ona dodaje: “U prosjeku, sredinom jutra je vjerovatno najbolje vrijeme za konzumaciju kafe. Nakon buđenja, nivoi kortizola (hormona stresa) su prirodno na svom najvišem nivou. Povišeni nivoi kortizola tokom dugog perioda mogu ometati funkcionisanje imunološkog sistema. Stoga je nepoželjno pojačati prirodni odgovor svog tijela na kortizol kofeinom ujutru. Odgađanje konzumacije kofeina dok vam se nivoi kortizola ne smanje vjerovatno je korisnije.”

Ukratko, ovo znači da je idealno piti napitak s kofeinom kada nam nivoi kortizola više nisu tako visoki. Definitivno ne želiš da uništiš imuni sistem svog tijela, pa ti pomaže da popiješ malo omiljenog napitka između 8:00 i 10:00.

Pročitaj
lokacije za svadbeno fotografisanje

Foto: unsplash.com

Dr Deshko zaključuje: “Jedna važna stvar koju treba napomenuti je izbjegavanje kafe i napitaka s kofeinom u roku od šest do osam sati od uobičajenog vremena za spavanje. Kofein može ometati početak spavanja i pogoršati kvalitet sna.” Slično tome, dr. Erin Stokes, naturopatska doktorica i medicinska direktorica u MegaFood-u potvrđuje da bismo trebali ograničiti unos kofeina posebno nakon podneva jer kofein može ostati u našem krvotoku do 10 sati. Kao rezultat, ovo će učiniti da san bude pravi izazov.

Izvor: shefinds.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum