Kada smo pojeli omiljene kisele krastavce, ukusan džem od jagoda ili predivne masline, ostaje nam staklena teglica koja je idealna da je iskoristimo za neke druge namjene, jer u teglicama možete čuvati zobene pahuljice, mljeveni lan, začine, sjemenke, bademe, lješnjake, itd. Međutim, ne dopada nam se kako izgleda teglica sa naljepnicom ili kada pokušavamo da operemo ili skinemo naljepnicu ostaje ružan i neuredan trag. Evo trikova, kako da to riješimo…
Nedavno istraživanje Međunarodnog savjeta za informacije o hrani, putem Food Insighta, pokazalo je da mlađe generacije više brinu o održivosti. Prikladno je, dakle, da je ponovna upotreba korištenih staklenih tegli i drugog staklenog posuđa, jednostavan način za poboljšanje okoliša. Možete ponovo koristiti tu staru teglu za džem za ispijanje hladnog napitka, za održavanje svježine hrane, za sadnju cvijeća ili za spremanje drugih sitnica u kuhinji u tegle. Ali, možda jednostavno ne želiš da staklena tegla koju koristiš za držanje zobenih pahuljica Ii dalje ima etiketu na kojoj piše Džem od šljiva. Srećom, postoje jednostavni trikovi za uklanjanje naljepnica sa teglica.
Uklanjanje naljepnica sa tegle acetonom ili alkoholom
Predlažemo da naljepnicu očistiš acetonom ili alkoholom. Dobro natopi vatu ili spužvicu acetonom ili alkoholom i utapkaj na naljepnicu i ostavi da odstoji par minuta, zatim grubljom spužvicom iozribaj površinu i ispiraj vodom.
Uklanjanje naljepnica sa tegle sodom bikarbonom
Jednostavno potopi teglice u lonac s toplom vodom, dodaj 2 kašike sode bikarbone i ostavi da se dobro natopi, kasnije grubljom spužvicom ukloni ostatke naljepnice.
Uklanjanje naljepnica sa tegle sirćetom
Potopi teglice u lonac s toplom vodom, dodaj 2 kašike sirćeta i ostavi da se dobro natopi, kasnije grubljom spužvicom ukloni ostatke naljepnice.
Izvor: tastingtable.com