Trenutno čitaš
Istraživanje pokazalo koliko godišnje gubimo kolagena

Istraživanje pokazalo koliko godišnje gubimo kolagena

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Poznato nam je da ljepota dolazi iznutra i da je ljepota stanje duha, ali ipak ima nešto i u kolagenu. To je taj magični protein, koji kožu održava čvrstom i zategnutom i čiji gubitak, može objasniti nastanak finih bora, opuštanja kože i gubitak volumena.

Foto: pixabay

Nakon kasnih 20-ih stalno gubimo zalihe kolagena, ali da li znaš koliko tačno godišnje izgubimo kolagena? Nedavno istaživanje nam može pomoći da prikupimo više informacija, o tome koliko osoba u prosjeku godišnje izgubi kolagena.

Mnogi su faktori koji utiču na gubitak kolagena, a to ponajviše zavisi od naših godina. „Naša tijela uvijek uravnotežuju proizvodnju i razgradnju kolagena“, kaže nam o gubitku kolagena certifikovani dermatolog Gary Goldenberg, dr. “Kada smo mladi, naša tijela proizvode više kolagena nego što ga razgrađujemo. Ta ravnoteža se s godinama mijenja, jer se regeneracija tkiva smanjuje“.

Nakon što pređemo ovaj prag (na koji utiče genetika), gubimo oko 1% kolagena svake godine. Ali ovo nije jedina stvar, koja utiče na brzinu gubitka kolagena. Nekoliko je životnih navika, koje ubrzavaju trošenje kolagena.

Foto: pixabay

Pušenje i nezaštićeno izlaganje UV zračenju su glavni uzroci gubljenja kolagena. Jedna studija je promatrala kolagen pod UV svjetlom i otkrila, da je nakon toga došlo do “značajnog smanjenja” strukture kolagena.

Što se tiče pušenja, ono utiče negativno na brojne faktore, ali za kožu: “Pušenje smanjuje količinu kiseonika, koji se isporučuje u tkiva. Stoga se tkivo ne može regenerisati i veća je vjerovatnoća, da će doći do njegovog oštećenja”, kaže dr Goldenberg.

Tu su i druge navike na koje trebamo paziti, jer mogu biti prilično podmukle u trošenju kolagena: svakodnevni stres, dijeta bogata šećerom, neadekvatan san, pa čak i korištenje previše agresivnih kozmetičkih proizvoda.

Konačno, hormoni i velike (vezane za životnu fazu) promjene u proizvodnji hormona će promijeniti tvoju proizvodnju kolagena, posebno: menopauza. Ljudi koji dožive menopauzu vide dramatičan pad (oko 30%) u proizvodnji kolagena tokom tog vremena.

Pročitaj
weleda

Šta možemo učiniti povodom toga?

Prvo i najvažnije, trebalo bi da se pozabavimo promjenama u životnom stilu: prestati pušiti, biti pametni u pogledu zaštite od sunca, prilagoditi svoju ishranu i hraniti se što je moguće zdravije; pronaći načine za opuštanje, kao i praktikovati redovan san i u suštini zdrav život.

Osim toga, možemo uzimati suplemente kolagena, kako bismo podržali njegovu prirodnu proizvodnju. Pokazalo se da peptidi kolagena, pomažu prirodnu proizvodnju kolagena i drugih molekula koji čine kožu, poput elastina i fibrilina, podržavajući fibroblaste, koji su odgovorni za održavanje i obnavljanje tkiva, kao i za proizvodnju kolagena.

Izvor: mindbodygreen

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum