Trenutno čitaš
Istinita priča iza svjetlucave haljine Marilyn Monroe iz 1962. godine

Istinita priča iza svjetlucave haljine Marilyn Monroe iz 1962. godine

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Na Met Gala 2022. Kim Kardashian popela se stepenicama Metropolitan muzeja umjetnosti noseći fragment istorije. Markizet tkanina njene haljine prijanjala je uz njene obline, dok je teturajući pažljivo ulazila na događaj, a svjetlucavi kamenčići haljine hvatali su bliceve fotografa. Bila je to, naravno, haljina Marilyn Monroe, ona koju je nosila da pjeva ‘Sretan rođendan’ Johnu F. Kennedyju 1962. godine, samo nekoliko mjeseci prije svoje smrti – i evo je, 60 godina kasnije, na još jednom svjetioniku američke popularne kulture.

Getty

“Ideja mi je zaista pala na pamet nakon Met Gala događaja u septembru prošle godine. Pomislila sam šta bih uradila za američku temu da nije Balenciaga look? Koja je tipična američka stvar koju možete smisliti? A to je Merilin Monro”, rekla je Kardashian za Vogue. Njena izbijeljena plava kosa, ofarbana za taj događaj, i krzneni kaput, potvrdili su njenu posvećenost cilju. Ovdje je bila Marilyn, ikona koja se ponovo rodila – makar samo na trenutak.

Getty

Ali gdje zapravo počinje priča o haljini?

Marilyn Monroe, prvo je naručila haljinu po skici Boba Mackieja za holivudskog kostimografa rođenog u Francuskoj Jean-Louisa.

Navodi se da je Monroe platila Jean-Louisu 1.440 dolara za komad po narudžbi, koji je nosila na pozornici na prikupljanju sredstava 29. maja, deset dana prije 45. rođendana predsjednika Kennedyja. Održan je u Madison Square Gardenu u Njujorku. Kenedijev zet Peter Lawford dao je nekoliko “lažnih” uvoda za Monroe, nakon čega se ona nije pojavila – što je navelo publiku da sumnja da li je ona zaista bila tamo. Zamislite onda njihovo iznenađenje kada ne samo da je bila tamo, već je onda skinula svoj bijeli krzneni kaput kako bi otkrila svjetlucavu, ikoničnu nude haljinu.

Ripley’s Believe It Or Not Museum

Monroe je izabrala da ne nosi ništa ispod nje, prema Vintage News-u, kako bi osigurala besprijekorno pristajanje – bila je svjesna kontroverze koju će haljina i njen nastup izazvati. Već se šuškalo o njenoj aferi s predsjednikom. Kasnije se otkrilo da je bila toliko tijesna da je morala da bude ušivena prije nego što izađe na scenu.

No, noć je na kraju bila simbol jednog od njenih posljednjih i najpoznatijih javnih nastupa. Samo nekoliko mjeseci kasnije, 5. avgusta, pronađena je mrtva u svom domu u Brentwoodu.

Haljina je 1999. godine prodata na Christie’s aukciji za više od milion dolara, u sklopu prodaje njenog imanja.

U 2016, Julien’s Auctions je navela da je haljina prodata za 4,8 miliona dolara Ripley’s kompaniji koja trenutno posjeduje komad. Čuva se u zamračenom trezoru na optimalnoj temperaturi i vlažnosti vazduha – osim jednog značajnog izuzetka, naravno.

Prije Met Gala-e 2022., mnogo se pazilo na haljinu. Prevezena je u kuću u Kim Kardashian Kalabasasu u Kaliforniji privatnim avionom i u pratnji čuvara. Kompanija Ripley je u izjavi navela da su se konsultovali sa stručnjacima za tekstil i istoričarima o najboljoj praksi u vezi sa haljinom, i da je Kardashian tome pokazala “najveće poštovanje”.

“Ovo nije bila laka odluka za Ripley’s, međutim, Kim Kardashian je nastavila da pokazuje najveće poštovanje prema ovoj prilici i istorijskom komadu”, rekao je portparol u izjavi. Takođe su izvijestili da je haljina vraćena “bez oštećenja”.

Haljina je vraćena u trezor – i ostaje dio modne istorije u narednim decenijama.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum