Trenutno čitaš
Ispijanje čaja je dobro za mozak

Ispijanje čaja je dobro za mozak

Evo dobrih vijesti za obožavaoce čaja: ispijanje čaja je dobro za tvoj mozak, pokazalo je novo istraživanje naučnika s Nacionalnog univerziteta u Singapuru. Tačnije, navika pijenja čaja mogla bi imati koristi za mozak i usporavanje starenje. Već praviš čaj? Nastavi čitati da znaš koliko je dobro i zdravo piti čaj!

Foto: Pexels

Tim koji predvodi dr. Feng Lei, docent na odjelu psihološke medicine Medicinskog fakulteta NUS Yong Loo Lin, proučavao je životni stil, opšte zdravstveno stanje i psihološku dobrobit 36 ​​ispitanika starijih od 60 godina. Učesnici su takođe imali MRI skeniranje (snimanje magnetskom rezonancom) i učestvovali u neuropsihološkim testovima.

Nalazi objavljeni u časopisu Aging, zadovoljiće svakoga ko provodi svoje dane ispijajući ovaj napitak: učesnici, koji su barem četiri puta sedmično pili zeleni ili crni čaj u periodu od 25 godina, imali su bolje povezane dijelove mozga, koji je fokusiranije i produktivnije funkcionisao.

A zašto je veoma bitno, da određena područja mozga budu što efikasnije povezana? Doktor Feng to ovako objašnjava: “Uzmite analogiju saobraćaja kao primjer – određene regije mozga stavite kao odredišta, dok su veze između tih područja putevi. Kada je saobraćajni sistem bolje organizovan, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi se manje resursa i manje je stresan saobraćaj. Slično tome, kada su veze između područja mozga organizovanije, obrada informacija se može provesti efikasnije.”

Foto: Pexels

“Mi smo pokazali u svojim prethodnim studijama, da su konzumenti čaja imali bolju kognitivnu funkciju u odnosu na one koji nisu pili čaj. Naši trenutni rezultati, koji se odnose na moždanu mrežu indirektno podržavaju naša prethodna otkrića, pokazujući da su pozitivni efekti redovnog pijenja čaja rezultat poboljšane organizacije mozga, nastale sprečavanjem poremećaja međuregionalnih veza.”

Zdravstvene prednosti čaja, nisu ograničene samo na mozak. Prema časopisu Harvard Health, zeleni čaj sadrži visok nivo supstanci poznatih kao polifenoli, a crni i crveni čaj ih sadrže u manjoj količini. Polifenoli su antioksidanti, koji neutrališu druge problematične hemikalije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Polifenol pomaže i kod regulisanja šećera u krvi i pozitivno utiče u borbi protiv dijabetesa. Više studija provedenih na Harvardu, bilo je o uticaju čaja na manju šansu za razvoj dijabetesa.

Dr. Qi Sun, docent na odjelu ishrane Harvard School of Public Health, skreće pažnju: “Konzumiranje čaja, posebno zelenog, možda nije čarobni napitak, ali kada se uvede u svakodnevnu rutinu ishrane zajedno sa žitaricama, orašastim plodovima, voćem, povrćem, i što manje crvenog i prerađenog mesa, dobija se dobitna kombinacija za odlično zdravlje.“

Pročitaj

Još uvijek ne praviš čaj?

 

Izvor: bustle.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum