Trenutno čitaš
Humanost na djelu: Prikupljena značajna sredstva na Psećem bazaru

Humanost na djelu: Prikupljena značajna sredstva na Psećem bazaru

bazar

Za napuštene životinje prikupljeno je 1.884,3 KM na Humanitarnom psećem bazaru, održanom u Banjaluci! Ovaj neobični događaj organizovalo je Udruženje za zaštitu životinja „Vardi“, uz pomoć Banjalučkog socijalnog centra (BASOC). Na bazaru su posjetioci imali priliku da kupe veliki broj predmeta za jako niske cijene, a sve je ličilo na veselu dvorišnu rasprodaju.

„Mnogo smo zahvalni svima koji su došli da nas podrže, da kupe ponešto i jednostavno se druže sa nama. Dvorište u kome smo organizovali Bazar je juče bilo mjesto humanosti i istinskog drugarstva. Od prikupljenog novca ćemo platiti smještaj za nekoliko pasa koji su nam trenutno u pansionu jer su naši kapaciteti popunjeni, a ostalo ide za smanjenje duga kod veterinara. Naši dugovi su jako veliki jer brinemo o 24 psa, od kojih su neki imali teške operacije, pa ovaj iznos ne može sve to da isplati, ali u značajnoj mjeri pomaže da ublažimo situaciju“, kaže predsjednica Udruženja „Vardi“ Svjetlana Trifunović.

humanitarni pseći bazar

Kao što je i najavljivano, na Psećem bazaru je bilo izloženo mnogo opreme za kućne ljubimce, poput krevetića, kaputića, povodaca, zdjelica, igračaka i slično, ali i predmeta za njihove vlasnike. Tako su posjetioci na štandovima mogli da kupe knjige, cvijeće, posuđe, nakit i antikvitete. Udruženje „Vardi“ dovelo je nekoliko pasa o kojima vodi brigu, kako bi građani mogli da upoznaju životinje kojima direktno pomažu. Najviše pažnje privuklo je štene po imenu Oksa, staro tek sedam dana.

„Njena priča je nevjerovatna. Pronašli smo kujicu na ulici, oko nje nije bilo štenaca i nije bilo znakova na dojkama da ima štence. Pošto su sterilizacije važan dio smanjenja broja napuštenih životinja, odmah smo je odveli veterinaru. Međutim, kad smo došli po nju, vetarinar nam je dao kujicu i štene. Ispostavilo se da se ona oštenila prije toga i podavila štence, zbog čega su je vlasnici vjerovatno izbacili na ulicu. Jedno štene je ostalo u njenoj utrobi, to je Oksa, koja je spašena tim pokušajem sterilizacije. Da se to nije desilo, ona bi uginula a njena majka bi umrla od sepse“, pojašnjava Svjetlana.

Međutim, majka trenutno odbacuje Oksu i ne želi da se brine o njoj, pa je Svjetlana na sebe preuzela da je hrani na flašicu svaka dva sada i vodi računa da joj se nešto ne desi. Upravo su prizori hranjenja Okse na Bazaru izazivali najviše oduševljenja kod posjetilaca.

Pročitaj
probiotik

Pseći bazar je aktivnost koju Udruženje „Vardi“ realizuje jednom godišnje, kako bi prikupilo novac za veterinarske troškove, hranu i slično. Ukoliko želite da pratite rad ovog Udruženja, to možete raditi preko Facebook i Instagram stranice. Takođe, ako želite da donirate novac za njegov rad, to možete uraditi uplatom na račun broj 5620998159079543, otvoren u NLB banci.

„Ne postoji mala donacija i zaista nije fraza kad kažemo da 5 KM znači našim psima. Jako smo zahvalni svima koji su bili na Bazaru, kupovali stvari i donirali novac, doveli svoje pse i družili se s nama. Ako vas put nanese u naš komšiluk, javite se da upoznate i ostatak čopora“, kaže za kraj Svjetlana Trifunović, koja živi sa 16 napuštenih pasa u selu Vrbanjci pored Kotor Varoši.

 

Nalovna fotografija: gepunktet

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum