Trenutno čitaš
Prema istraživanju, uzimanje ovog voća će značajno poboljšati tvoj vid

Prema istraživanju, uzimanje ovog voća će značajno poboljšati tvoj vid

Konzumacija određenog blagotvornog voća mogla bi značajno poboljšati vid! I ne, ovo nije šala, već činjenica koju je dokazala nauka.

Studija sprovedena u Singapuru sugeriše da redovna konzumacija grožđa može poboljšati tvoj vid! Ovo voće bogato antioksidansima, koje je lako dostupno u svim supermarketima, može spriječiti opadanje vida prvenstveno uzrokovano “oksidativnim stresom”.

grožđe
Pexels

Evo sažetka: tijelu ponekad nedostaje adekvatna količina antioksidansa da spriječi pogoršanje vida. Studija je otkrila da su među učesnicima, oni koji su jeli grožđe, pokazali značajno povećanje pokazatelja dobrog zdravlja očiju u smislu optičke gustoće pigmenta makule, antioksidansa u plazmi i sadržaja fenola u odnosu na one u placebo grupi. S druge strane, oni koji nisu konzumirali grožđe pokazali su značajno povećanje glikacije, štetnog elementa procesa starenja.

Da bi došli do ovog rezultata, istraživači u Singapuru su proučavali podatke od 34 učesnika. Jedna grupa je konzumirala šolju i po grožđa dnevno, a druga grupa je imala placebo, tokom 16 nedelja.

Grožđe ne samo da potencijalno poboljšava vid, već je i navedeno da pruža niz drugih zdravstvenih prednosti. Bogato je vitaminom C i redovnom konzumacijom može poboljšati raspoloženje, zahvaljujući sadržaju vitamina B6. Grožđe takođe jača imuni sistem i povećava elastičnost kože zbog visokog sadržaja resveratrola i vode, potencijalno smanjujući znakove starenja kože.

Pročitaj
karl lagerfeld torba

Ukratko, ovo je jedan moćan saveznik na kojeg se možeš osloniti!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum