Trenutno čitaš
Gratin krompir koji se topi pod kašikom je savršen prilog za svako jelo

Gratin krompir koji se topi pod kašikom je savršen prilog za svako jelo

gratin krompir

Ako tražiš prilog koji izgleda kao da si se baš potrudila, a u suštini se sprema gotovo sam, gratin krompir je tvoj najbolji prijatelj. Kremast, mirisan, sočan i zlatan na vrhu, ovaj klasik je idealan uz sve, od pečenog povrća i mesa do laganih salata.

A ono najljepše? Treba ti malo sastojaka i malo strpljenja dok se peče, a rezultat je pravi comfort food.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 ml 20% pavlake
  • 2 kašike grčkog jogurta
  • 2 češnja bijelog luka
  • Začini i so po ukusu
  • narendani sir
@katyakrglv

Гратен // идеальный гарнир Вам понадобится: Картофель ~ 1 кг Сливки 20% 200 мл Греческий йогурт 2 ст л Чеснок 2 зубчика Специи и соль по вкусу Сыр Выпекать при температуре 180 градусов около часа под фольгой и еще минут 10 без нее #гратен #картофельныйгратен #картошка #gratindauphinois #gratin #dauphinoisepotatoes #easyrecipes

♬ som original – 𝖓𝖆𝖆𝖙𝖎. ☥

Kako se pravi ovaj savršeni zimski gratin?

Prvo pripremi krompir, oko kilogram je sasvim dovoljno za jednu srednju vatrostalnu posudu. Oguli ga i nareži na tanke ploške, onako tanko da se ravnomjerno ispeče i upije svu kremastu mješavinu.

U posebnoj zdjelici pomiješaj 200 ml pavlake (20 posto masnoće) i dvije kašike grčkog jogurta. Ova kombinacija daje savršenu ravnotežu gustoće i blage kiselosti koja od krompira pravi čudo. Ubaci dva sitno isjeckana češnja bijelog luka, pa dodaj so i začine po svom ukusu. Timijan, biber i malo muškatnog oraščića uvijek rade odličan posao, ali ti slobodno biraj šta voliš.

Prelij mješavinu preko složenog krompira, lagano protresi posudu da se sve rasporedi, pa naribaj sir preko vrha. Ne štedi, sir je ono što cijelu stvar spaja u savršeno zapečenu, zlatnu koricu.

Pročitaj
energetske pločice

Posudu prekrij folijom i peci na 180 stepeni oko sat vremena. Zatim skini foliju i vrati ga nazad još desetak minuta da se sir fino zapeče i dobije onu savršenu boju.

Rezultat? Krompir mekan do savršenstva, kremasti slojevi koji se presijecaju kao puter i gornja korica koja je baš taman hrskava. Ovo je prilog koji ćeš praviti stalno – za nedjeljni ručak, praznike ili kad god ti treba nešto jednostavno, a savršeno.

Ako ti je do zimske kuhinje koja miriše na dom, kreni od ovog gratina. Savršen je svaki put.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum