Trenutno čitaš
Glastonbury: Marina Abramović održala sedam minuta šutnje za mir

Glastonbury: Marina Abramović održala sedam minuta šutnje za mir

marina abramović glastonbury

Ako postoji nešto što Glastonbury Festival ne radi dobro, to je tišina. No, to se promijenilo u petak uveče, jer je umjetnica Marina Abramović predvodila sedmominutnu tišinu sa glavne bine festivala.

Interludij između muzičkih činova zamišljen je kao “javna intervencija” za razmišljanje o sukobu i miru. “Ima ratova, ima gladi, ima protesta, ima ubijanja”, rekla je Abramović. „Evo, pokušaćemo da uradimo nešto drugačije. Svi zajedno možemo pružiti bezuslovnu ljubav jedni drugima. To je jedini način da promijenimo svijet.”

marina abramović
Getty images

Abramovićeva je rekla da ju je mogućnost neuspjeha tišine “prestrašila”. Proslavljena srpska umjetnica sa bine je ohrabrila hiljade posjetilaca festivala da zatvore oči, stave ruku na rame osobe do sebe i miruju 420 sekundi.

Nevjerovatno, uspjelo je. Nakon što se oglasio gong, polje je potpuno utihnulo.

Na pozornici, 77-godišnja Marina Abramović je ispružila ruke kako bi otkrila haljinu koju je u obliku simbola CND dizajnirao Riccardo Tisci, bivši italijanski kreativni šef Burberryja. CND je skraćenica za Kampanju za nuklearno razoružanje, koju je festival podržavao kroz svoju istoriju.

glastonbury
Jonny Weeks/The Guardian

Prethodno je u razgovoru za The Guardian, Abramovićeva objasnila razmišljanje iza svog nastupa. “Zaista se suočavamo s mračnim trenutkom u ljudskoj istoriji. Pa šta se može učiniti?” ona je pitala.
“Uvijek mislim da protest donosi više protesta; mržnja donosi više mržnje. Mislim da je važno okrenuti se sebi. Lako je kritikovati sve ostalo, ali šta mogu učiniti u sebi, kako se mogu promijeniti?”

“Tako sam nervozna!” priznala je Marina Abramović za britanski Vogue, prije nastupa. “Ne postoji nijedan umjetnik, i ne govorim o pjevačima, oni su druga kategorija, već vizuelni umjetnici, koji su ikada ranije radili ovako nešto pred 250.000 ljudi.”

Pročitaj

Priznala je da je zamoliti Glastonburyjeve notorno razularene fanove da šute “veliki rizik” i da ju je mogućnost neuspjeha “prestrašila”. “Ali želim da rizikujem”, dodala je. “Možete li zamisliti ako uspijemo? Biće to nevjerovatan trenutak.”

Tema ovogodišnjeg festivala je „Mir“, ali i s obzirom na taj koncept, ovo što je Marina Abramović uradila bilo je nešto nekonvencionalno.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum