Trenutno čitaš
Epske fotografije aviona koji lete kroz pomračenje Sunca

Epske fotografije aviona koji lete kroz pomračenje Sunca

fotografije pomračenja

Mnogo je nezaboravnih fotografija pomračenja 2024., ali dva fotografa su se zaista potrudila do krajnjih granica kako bi stvorili jedinstvenu fotografiju ovog događaja. Dustin Snipes i Mason Mashon udružili su se sa akrobatskim pilotima Red Bulla Kevinom Colemanom i Peteom McLeodom kako bi stvorili svoju viziju dva aviona koji lete ispod pomračenja.

Kako bi ostvarili svoj san, tim je mjesecima radio na svim detaljima. S obzirom na to da ukupno traje samo oko četiri minute, nije bilo mjesta za greške. Uoči dana pomračenja, Snipes i Mashon izveli su brojne probe, snimili desetine preletača, testirali brojna rješenja za osvjetljenje i napravili plan snimanja kroz višemjesečne pripreme. Čak su i krila aviona bila omotana posebnim reflektirajućim materijalom kako bi se osiguralo da budu vidljiva.

red bull avioni
Dustin Snipes

Sav naporan rad se isplatio kada se ekipa okupila u Sulphur Springsu u Teksasu 8. aprila. Oko 13:40 po lokalnom vremenu, totalmo pomračenje je počelo i tada je sve krenulo.

fotografije pomračenje
Dustin Snipes i Mason Mashon

Piloti su morali da lete u tijesnoj formaciji, leteći na 1.500 stopa u visini i na samo 4 stope jedan od drugog, kako bi poredali Sunce, Mjesec i oba aviona u istom okviru. Na zemlji, član Red Bull Air Force tima Luke Aikins dobio je instrukcije od fotografa koje je potom direktno preveo pilotima kako bi stvorili seriju epskih fotografija.

fotografije pomračenje
Dustin Snipes i Mason Mashon

„Uobičajeno, ovo bi bio manevar kojim se može upravljati, ali kada imate mrak od pomračenja, ugao leta koji treba da bude savršeno poravnat sa Suncem, i samo četiri minute za snimanje dok se krećete brzinom od 180 mph, to se čini nevjerovatno izazovno,” priznao je Coleman.

fotografije pomračenje
Dustin Snipes i Mason Mashon

Coleman i McLeod su bili u mogućnosti da izvedu tri prolaza preko pomračenja prije nego što je totalno pomračenje okončano, dajući Snipesu i Mashonu dobru priliku da dobiju fotografije koje su tražili. Na kraju, fotografi nisu mogli biti zadovoljniji.

Pročitaj

„Sviđalo mi se što sam u stanju da riješim ove ‘nemoguće udarce’ sa našim timom i stvorim nešto što nikad ranije nije viđeno,” podijelio je Snajps. „Dobiti avione, Sunce, Mjesec i svjetla u jednu ekspoziciju bio je ekstreman izazov s kojim se još nisam suočio.”

Colin Kerrigan

“Ovo je jedna od najtežih fotografija koje sam ikada pokušao snimiti”, dodao je Mashon. „Postoje poznate postavke za snimanje pomračenja, ali kada treba da shvatite visinu aviona iznad nivoa tla da biste ih uokvirili i savršeno skalirali s pomračenjem, tokom totaliteta, to je potpuno drugačija igra.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum