Trenutno čitaš
Festival svjetla Sarajevo naredna tri mjeseca obogaćuje turističku ponudu Sarajeva

Festival svjetla Sarajevo naredna tri mjeseca obogaćuje turističku ponudu Sarajeva

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Turistička ponuda Sarajeva od 25. novembra je bogatija za jedinstvenu postavku i festival kakav do sada nije organizovan u našoj zemlji – Festival svjetla Sarajevo. Festival će se više od tri mjeseca održavati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Riječ je o postavci koja će obogatiti ne samo turističku, nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i koja će afirmisati bogato bh. prirodno i kuturno-istorijsko naslijeđe. Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja biće ispunjen svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i hiljadama lampica.

Festival svjetla Sarajevo
Festival svjetla Sarajevo

„Drago nam je da ćemo ovom postavkom osvijetliti nešto što se godinama stavlja u mrak. Glavni cilj nam je da privučemo novu publiku, nove posjetioce Muzeja, posebno djecu i mlade. Sav prihod koji ostvarimo kroz realizaciju ovog događaja uložićemo u obnovu južnog dijela Botaničkog vrta, nastojeći da privedemo kraju projekat Karla Paržika, po kojem je Muzej nastao prije više od 135 godina”, kazala je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Autorka koncepta Festivala je Nataša Musa, koja je i predstavnica renomirane austrijske kompanije MK Illumination, koja osvjetljava gradove i javne prostore širom svijeta.

„Ovakvi festivali postoje u cijelom svijetu, ali je Festival u Sarajevu prvi ove vrste u regionu. Od drugih svjetskih festivala razlikujemo se po tome što je cjelokupna postavka inspirisana onim šte se već nalazi u Zemaljskom muzeju. Ideja je da se stvori novo i jedinstveno iskustvo, koje će privući što više građana BiH i turista u Muzej. Takođe, želja nam je i da podržimo kreativnu industriju u Bosni i Hercegovini da stvaraju nešto novo, stavljajući im na raspolaganje kapacitete globalne kompanije MK Illumination, koja kroz instalacije proizvedene namjenski za Festival svjetla Sarajevo pokazuje samo dio onoga što je u mogućnosti uraditi“, istakla je Nataša Musa.

Festival svjetla Sarajevo

Sanja Vatić, profesorica na Akademiji za vizuelne umjetnosti Ljubljana (AVA), scenografkinja i kustosica Festivala svjetla Sarajevo, kazala je kako se nada da će Festival svjetla Sarajevo biti kao iluminacija puta u bolju budućnost i da će je tako i posjetioci doživjeti, a pogotovo oni koji nisu mogli ni zamisliti da bi se ovako nešto moglo desiti u Sarajevu.

„Sarajevo se pozicionira na međunarodnu mapu gradova sa ovakvom postavkom, što se poklapa i sa našom misijom i vizijom, a to je da Sarajevo i ove zime bude grad koji će posjetiti veliki broj turista“, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, koji je pozvao i sve turističke radnike da Festival svjetla Sarajevo i Zemaljski muzej BiH ove zime uvrste u svoje turističke ture.

Festival svjetla Sarajevo

Nije ih bilo lako dovesti u Sarajevo, a poseban napor je uložen je da se obezbijedi da postavka umjetničke grupe Tilt u Zemaljskom muzeju ostane tokom čitavog trajanja Festivala. Ipak, organizatori su smatrali da priliči da prvi Festival svjetla Sarajevo počne sa francuskim umjetnicima, jer Festival svjetla – – Fête des lumières u Lyonu najbitniji je i najprestižniji festival svjetla u svijetu i smatra se svojevrsnim izvorom od kojeg je sve počelo.

Jean Baptiste Laude, predstavnik grupe svjetlosnih dizajnera Tilt iz Francuske, istakao je kako su u Tiltu ponosni što su dio jednog ovakvog projekta, važnog za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te dodao kako vjeruje da će Festival privući veliku pažnju javnosti upravo zbog činjenice da je riječ o nečemu novom i drugačijem. Njihove instalacije biće postavljene pored bosanskih stećaka, koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićenog naslijeđa.

Dizajner Admir Šljivnjak kreator je vizuelnog identiteta Festivala – ljiljana od svjetla, a kaže kako je inspiraciju pronašao upravo u autohtonom bosanskom ljiljanu.

Pročitaj

„Ljiljan je metafora našeg prkosa i ponosa. On za nas ima poseban mitološki značaj, a logo je dijagram svjetla u formi ljiljana“, kazao je Šljivnjak.

Festival svjetla Sarajevo

Inovativna platforma za prodaju ulaznica TixBase partner je Festivala, a otkupiće i dio ulaznica i podijeliti ih djeci širom Bosne i Hercegovine, ali i obezbijediti intuitivan sistem za prodaju festivalskih ulaznica putem svoje platforme. Svi posjetioci Festivala će uz kupljenje ulaznice dobiti i poklon, koji će ih podsjećati na jedinstveno iskustvo posjete Festivalu svjetla Sarajevo.

„Vjerujemo da je ova saradnja samo početak, te da ćemo zajedno sa Festivalom svjetla Sarajevo ostvariti još mnogo projekata u budućnosti. Ulaznice u digitalnom formatu moći će se od 25. novembra pronaći na našoj platformi Tixbase.com, a naša tehnologija generiše i fizičke ulaznice, uz koje će kupci ulaznica moći preuzeti digitalnu memorabiliju, slijedeći uputstva sa ulaznica, kazao je Zlatan Osmanagić, predstavnik TixBase platforme.

Festival svjetla Sarajevo otvorio je vrata 25. novembra 2023. godine, a trajaće sve do 1. marta 2024.

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na web stranici Festivalsvjetlasarajevo.ba.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum