Trenutno čitaš
5 idealnih evropskih destinacija za city break ovog ljeta!

5 idealnih evropskih destinacija za city break ovog ljeta!

city break

Boravak u bilo kom gradu može biti jedan od najefikasnijih načina da se iskoristi kultura te zemlje. Dobra vijest je da ogroman i raznolik evropski kontinent nudi širok izbor mjesta za posjetu, od kojih se mnoga mogu smatrati prilično pristupačnima što se tiče cijena. 

Ako se pitaš gdje putovati ovog proljeća i ljeta, nastavi čitati. Donosimo ti 5 najljepših i najpristupačnijih city break evropskih destinacija.

Vilnius

Odmah poslije Lisabona, na listi najjeftinijeg gradskog odmora u Evropi je glavni grad Litvanije, Vilnius. Ovaj šarmantni i istorijski grad je podcijenjen i izvan utabanih staza od strane većine turista, a oni koji ipak odu na putovanje nalaze se ugodno iznenađeni svime što se ovdje može doživjeti.

Mnogi turisti kad dođu u Vilnius imaju osjećaj kako se nalaze u velikom selu. Ako se zaputiš malo dalje od tvrđava i dijelova gradskih zidina, pronaći ćeš mnoge podsjetnike na burnu prošlost – bilo da je riječ o arhitekturi iz sovjetskog doba ili brojnim istorijskim mjestima, koja pružaju fascinantan uvid u istoriju grada.

Foto: traveloffpath.com

Krakow

Osim što je zauzeo prvo mjesto na listi najjeftinijih mjesta u Evropi, omiljeni poljski grad takođe je visoko rangiran kao jedno od najboljih mjesta za posjetu ove godine. Ljudi vole Krakow zbog njegovog okruženja koje je bajkovito, zbog njegove bogate istorije i vanvremenske arhitekture.

Krakow je prekrasan grad s posebnom pričom. To je savršena mješavina istorijiskih znamenitosti, pristupačnih restorana, muzeja, votka barova i butika.

Foto: traveloffpath.com

Riga

Smatra se da je uz Talin, Riga jedan od naljepših gradova sjevera Evrope i vjerovatno jedan od najpotcijenjenijih gradova na evropskom kontinentu. Baltička zemlja Letonija u posljednje vrijeme privlači veliku pažnju putnika, iako je još uvijek pomalo ispod turističkog radara. Postoji mnogo razloga da posjetiš Letoniju, a posebno njenu prestonicu Rigu. Pristupačnost cijena u posljednje vrijeme privlači sve veći broj turista.

Foto: traveloffpath.com

Budimpešta

Budimpešta, kao jedna od najomiljenijih urbanih destinacija u srednjoj Evropi, ne štedi na ponudi. Glavni grad Mađarske procvjetao je u veoma popularnu city break destinaciju i nije ni čudo zašto. Budimpešta pruža usluge posjetiocima svih interesa, bilo da traže noćni život, kulturu ili veličanstvenost starog svijeta.

Pročitaj
knjige

Foto: traveloffpath.com

Bukurešt

Bukurešt, glavni grad Rumunije, je fascinantna destinacija koja nudi bogatu istoriju, raznovrsnu arhitekturu, živahnu kulturu i mnoge atrakcije koje privlače turiste iz celog svijeta. Grad koji je toliko prožet kulturom i istorijom da daje, Pragu i Beču trku za svoj novac. Ovdje ćeš moći vidjeti kultnu Palatu parlamenta (jedna od najvećih zgrada na svijetu, simbol komunističke ere i impozantna arhitektonska građevina), rumunski Ateneum i vrtove Cismigiu.

Grad je poznat po svom živahnom noćnom životu sa mnoštvom barova, klubova i kafana, naročito u Starom gradu.

bukurešt
Instagram/edy.fertel

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum