Trenutno čitaš
Evo kako se Dan zaljubljenih obilježava širom svijeta

Evo kako se Dan zaljubljenih obilježava širom svijeta

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Dan zaljubljenih, koji se svake godine obilježava 14. februara, dan je posvećen ljubavi, radosti, bliskosti i naklonosti. Širom svijeta ljudi izražavaju svoja osjećanja prema voljenima. Ovaj popularan dan nije samo obilježen razmjenom poklona i romantičnim gestama, već ima i bogatu istoriju te raznovrsne kulturne običaje širom svijeta.

Otkrijmo neke čarobne ljubavne priče koje su se odigrale na Dan zaljubljenih i istražimo zanimljive običaje iz cijelog svijeta.

Dan zaljubljenih, s bogatom prošlošću i raznolikim običajima, predstavlja globalnu proslavu ljubavi. Bilo da je to romantična čarolija Verone ili ljubavni katanci Pariza, ove priče i prakse prikazuju univerzalnost ljubavi i jedinstvene načine na koje se izražava širom svijeta. Dok razmijenjujemo znakove naklonosti na ovaj poseban dan, inspirišimo se predivnim pričama i kulturnim bogatstvom koje čini Dan zaljubljenih zaista globalnim slavljem ljubavi.

Vladimir Sazonov/ Shutterstock.com

Tradicije u oblika srca

Ikonu oblika srca, simbola ljubavi i romantike, povezujemo s Danom zaljubljenih već vijekovima. Neki vjeruju da potiče od sjemena biljke silfija, koje ima oblik srca i bilo je poznato u antičko doba po svojim kontraceptivnim svojstvima. Vremenom je srce postalo univerzalan simbol ljubavi i posvećenosti.

Globalne ljubavne priče na Dan zaljubljenih

Romeo i Julija u Veroni, Italija:

Verona, mjesto Shakespeareove vječne tragedije, slavi Dan zaljubljenih pismima upućenim Juliji. Posjetioci mogu ostaviti ljubavne poruke na zidovima Julijine kuće, stvarajući jedinstvenu i dirljivu tradiciju.

Ljubavni katanci u Parizu, Francuska:

Pariz, često nazivan Gradom ljubavi, svjedoči kako parovi kače katanac na mostove i bacaju ključeve u rijeku Sena, kao simbol njihove vječne ljubavi.

Canva

Slavlje u Koreji:

U Južnoj Koreji Dan zaljubljenih slavi se drugačije. Žene poklanjaju čokolade muškarcima 14. februara, a muškarci uzvraćaju 14. marta, poznatom kao Bijeli dan.

Japanska razmjena čokolada:

Pročitaj
hormoni sreće

U Japanu se Dan zaljubljenih uglavnom obilježava tako što žene poklanjaju čokolade muškarcima. Postoje različite vrste čokolada s različitim značenjima, poput giri-choco (obavezna čokolada) i honmei-choco (prava ljubavna čokolada).

Bokksu

Južnoafrička ljubavna pisma:

U Južnoj Africi žene prikače ime osobe koja im se sviđa na rukavu, stvarajući jedinstven način izražavanja svoje naklonosti. Ova tradicija evoluirala je u zabavan i igrački način slavlja ljubavi.

Dan prijateljstva u Finskoj:

Finska obilježava Dan zaljubljenih kao Ystävänpäivä, što znači Dan prijateljstva. Prijatelji i voljeni razmjenjuju čestitke i poklone, naglašavajući važnost svih odnosa.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum