Trenutno čitaš
Danas slavimo Međunarodni dan poezije

Danas slavimo Međunarodni dan poezije

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Uzvišena, esencijalna, iskonska i fundamentalna životna pitanja, oduvijek su bila izazov da se objasne i iskažu riječima. Najljepša, najjača i najmagičnija osjećanja na svijetu, tražila su svoj izraz kroz usmenu ili pisanu riječ. Suština života, možda veoma jednostavna, ipak nikad nije definisana do kraja. Međutim, kroz stihove poznatih književnika i filozofa, mnoge suštinske stvari približile su se svojoj definiciji.

Instagram: foxytrash

Od pamtivijeka su se govorili i čitali stihovi i poezija, i u trenucima sreće, i trenucima neizrecive tuge gdje se kroz metodu umjetničkog izražavanja, poeziju,  pokušao pronaći odgovor na mnoga pitanja i objasniti određeni osjećaj, koji bi tražio svoju definiciju kroz riječ.

Riječi svih jezika koristile su se i koriste se još uvijek, da bi došli do odgovora na pitanja koja dijele pojedinci širom svijeta. Poezija je ta koja komunicira kroz vrijeme i prenosi nam najdublje vrijednosti i zapise duše različizih kultura i vremena.

Foto: pexels

Bez obzira koliko su se književnici i filozofi približili odgovorima na suštinska životna pitanja, poezija je tu da nam oboji dušu, da nas inspiriše, nadahne i uspuni naša srca različitim, jakim i lijepim emocijama.

Čitajući poeziju učimo o životu, otvaramo svoj svijet mašte i otvaramo se za nove spoznaje i svjetove. Pooezija je kao švedski sto, jer za svakog ima nešto što će mu nahraniti dušu. Kroz pisanu riječ nemoguće postaje moguće, vjera u čuda raste i svjet dobija širu sliku obojenu raznim bojama.

Ako i ti danas slaviš ovaj poseban dan donosimo ti nekoliko citatima, kojima su veliki stvaraoci i mislioci dali svoju definiciju šta je to poezija.

Foto: pexels

Poezija je bliža istini nego istorija. – Platon

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života. – Žak Prever

Uvijek budi pjesnik, pa čak i u prozi. –  Šarl Bodler

Bez čega poezija ne može, to je život i smrt: bez čega život i smrt ne vrijede, to je poezija. –  Isidora Sekulić

Pročitaj
Mileva Ajnštajn: Teorija tuge

Sve što čovjek izmisli – postoji, u to možete biti sigurni. Poezija je precizna kao geometrija. – Gistav Flober

Gdje god da sam otišao, našao sam da je tamo već bio neki pjesnik. – Sigmund Frojd

Pesnik je oduvek bio onaj koji u drugima leči bolest od koje sam umire. – Branko Miljković

Poetsko stvaranje je neobjašnjiva tajna, kao i tajna rađanja čovjeka. – F. G. Lorca

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum