Trenutno čitaš
Danas je Međunarodni dan šale

Danas je Međunarodni dan šale

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prvi april važi za Međunarodni dan šale. Da li znaš odakle potiče ovaj praznik smijeha, šale i malih slatkih smicalica? Tačno porijeklo 1.aprila kao dana šale je nažalost nejasno. Potpuno legitiman odgovor na porijeklo Prvog aprila glasi: “Niko zapravo ne zna”. Ne, ovo nije šala. Stvarno ne znamo.

Po jednoj od verzija, ovaj običaj je nastao u 16.vijeku kada je proslava Nove godine prebačena sa 25. marta (trajala je do 1.aprila) na prvi januar. Oni koji su i dalje slavili Novu godinu do 1.aprila su smatrani budalama i ismijavani su. Ipak, ovo je samo jedna od verzija.

Pomirićemo se sa činjenicom da ne znamo porijeklo ovog praznika. Važno je da se taj dan dobro našalimo i nasmijemo.

Foto: Instagram/blaireadiebee

Ovaj dan se praznuje u cijelom svijetu na različite načine. Na primjer, Francuzi slave Prvi april tako što lijepe papirnatu ribu na leđa što većeg broja ljudi, uzvikujući “Poisson d’Avril!” To je nešto u čemu ipak učestvuju više djeca nego odrasli.

U Grčkoj se kaže da uspješna prevara nekoga na ovaj dan donosi šaljivdžiji sreću tokom cijele godine. U nekim dijelovima zemlje, padavine 1. aprila navodno imaju ljekovite sposobnosti.

Foto: Instagram/blaireadiebee

Jedna od najpoznatijih prvoaprilskih šala u svijetu je ona televizije BBC u emisiji „Panorama“ iz 1957. Naime, u navedenoj emisiji je prikazano kako u Švajcarskoj ljudi beru špagete sa drveta i kako su napokon uspjeli da unište glavnog napasnika špageta: žižak. Nakon priloga se javljao veliki broj gledalaca sa pitanjem kako da i sami uzgajaju špagete.

Pročitaj
alma ras

U vrijeme interneta, možemo se našaliti bar preko mimova koji svakodnevno kruže društvenim mrežama. Važno je biti obazriv, ne dopustiti da šala bude neslana, da nekoga uvrijedi ili povrijedi. Čak i ako se šališ sa sebi bliskim osobama za koje smatraš da to neće shvatiti ozbiljno – obrati pažnju.

Uživaj u šali, pusti brige i nasmij se svaki dan – a obavezno danas.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum