Trenutno čitaš
Da li su ‘crveni mladeži’ na našoj koži opasni?

Da li su ‘crveni mladeži’ na našoj koži opasni?

Jysk
Jysk

Crveni mladeži se mogu pojaviti na našem tijelu bez ikakvog upozorenja. Ako si uznemiren/a njihovim izgledom, možeš duboko udahnuti i opustiti se. Većina crvenih mladeža – naučno poznatih kao angiomi trešnje – potpuno su bezopasni, tako da nema potrebe za panikom ako ih vidiš na svojoj koži.

crveni mladeži
Foto: pexels

Angiom trešnje je nekancerozna izraslina kože koja se sastoji od krvnih sudova i koju karakteriše svijetla, crvena boja i mala veličina. Ovi crveni mladeži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično razvijaju na torzu. Tačan uzrok angioma trešnje nije poznat, ali oni su obično genetski. Najčešće se viđaju kod osoba starijih od 30 godina.

Angiomi trešnje obično ne pokazuju nikakve negativne simptome ili nuspojave. Međutim, mogu lako krvariti ako se izgrebu, posijeku ili protrljaju. U suprotnom, vjerovatno ćeš čak zaboraviti da su tamo većinu vremena – pogotovo ako su prekriveni odjećom.

Kako spriječiti njihovo formiranje?

Trenutno ne postoji siguran način da se spriječi nastanak angioma trešnje. Ali prema Klivlendskoj klinici, moguće je dobiti dermatologa da ih ukloni u kozmetičke svrhe. Laserska terapija je često najuspješniji način da ih potpuno eliminišeš, ali možeš ih i zamrznuti krioterapijom ili spaliti elektrohirurškim putem.

crveni mladeži
Foto: pexels

Trebaš li ukloniti crvene mladeže?

Vrijedi imati na umu da su angiomi trešnje benigni, tako da nema potrebe za njihovim uklanjanjem iz zdravstvenih razloga. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, ovi tragovi su jednostavno znak “zrelosti” i pojavljuju se sve češće kako “starimo i postajemo mudriji”.

Ali ako tvoji angiomi trešnje imaju bilo kakve komplikacije, kao što su često krvarenje ili iznenadna promjena izgleda, treba da posjetiš svog ljekara što je prije moguće. Uvek je bolje biti siguran nego žaliti!

Pročitaj

 

Izvor: firstforwomen.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum