Trenutno čitaš
5 razloga zašto očišćen dom bez viška stvari poboljšava tvoje mentalno zdravlje

5 razloga zašto očišćen dom bez viška stvari poboljšava tvoje mentalno zdravlje

Čišćenje doma

Mnogi aspekti našeg svakodnevnog života utiču na naše mentalno zdravlje, uključujući i naš životni prostor. Kada dom postane pretrpan viškom stvari i neuredan, to može negativno uticati na tvoje mentalno zdravlje. Evo kako okruženje, dom u kojem živimo utiče na naše mentalno zdravlje.

Otkrij pet razloga zašto održavanje čistog doma bez viška stvari može značajno poboljšati tvoje mentalno zdravlje. Čišćenje doma ne samo da doprinosi smanjenju stresa i povećanju fokusa, već može poboljšati i tvoju sreću, produktivnost i kvalitet sna.

Čišćenje doma
pexels

Kako nered može negativno uticati na mentalno zdravlje?

Iako nered u domu svakako može biti neugodan, on takođe može imati negativan uticaj na tvoje mentalno zdravlje. Istraživanja su povezala nered sa stresom i anksioznošću, što opterećuje mentalno zdravlje.

Pretrpan prostor može učiniti da se osjećaš pod stresom. Jedna studija je ispitala nivoe kortizola (hormona stresa) kod žena s neurednim domovima i otkrila da imaju viši nivo kortizola od onih, koje su živjele u organizovanom i čistom okruženju.

Možda primjećuješ da kada se osjećaš preopterećeno listom obaveza, teško je shvatiti odakle početi. Isto se može reći i za pretrpani prostor, koji djeluje zastrašujuće. Istraživanja pokazuju, da postoji veza između ogromne količine nereda i odugovlačenja. To odlaganje i odugovlačenje može da se preslika i u druge aspekte tvog života.

Kada smo okruženom viškom stvari i neredom, naš mozak se teško može fokusirati na ono što želimo. Studije su pokazale, da pretrpani prostori sprečavaju mozak da se pravilno fokusira.

pexels

Račšišćavanje doma od viška stvari i čist, uredan, rasterećen dom doprinosi:

Povećanje sreće

Znajući da pretrpani prostor može dovesti do pretrpanog uma, ima smisla razumjeti da čist prostor može dovesti do opuštenijeg i sretnijeg uma. Studija o studentima, pokazala je da su oni koji su prali suđe i fokusirali se na aspekt čišćenja i mirise sapuna, iskusili pojačanu mentalnu inspiraciju, što znači da je čin čišćenja zapravo podstakao njihov um. Dok čistiš, pokušaj se fokusirati na svježe mirise i čisto područje doma, a ne na zastrašujući zadatak čišćenja.

Čišćenje doma povećava produktivnost

Prethodno spomenuta studija o tome kako te nered može natjerati da odugovlačiš sa odlukama, sugeriše da čist prostor može učiniti suprotno: pomaže ti da se krećeš, da ideš u akciju i obaviš stvari. Kada ne brineš zbog neurednog okruženja, tvoj um, energija i ruke su slobodni da rade na zadacima koje zaista trebaš obaviti, bilo da je to posao, briga o sebi, briga o svojoj porodici ili o kućnom ljubimcu. Osim toga, čin čišćenja kako bi se dosegla vrhunska produktivnost je takođe super produktivan. U trenutku kada počneš sa čišćenjem, povećavaš svoju produktivnost, a kada kreneš u akciju, lakše je nastaviti dalje.

Čišćenje doma
pexels

Čišćenje doma pojačava fokus

Kada se ne koncentrišeš na nered oko sebe, možeš se fokusirati na važne zadatke poput posla. Ako dnevna soba nije puna nereda i suvišnih natrpanih stvari, možeš na miru gledati TV ili čitati knjigu, jer oči ne skeniraju sobu, brinući se o neredu. Prethodno spomenuta studija, koja je otkrila da nered otežava fokusiranje zaključila je da čisti prostori rade upravo suprotno. Ako se mučiš da se fokusiraš zbog nereda, pokušaj očistiti manje dijelove prostora polako dio po dio ili po fazama, kako zadatak ne bi bio prevelik.

Pročitaj
odnos

Čišćenje doma smanjuje stres

Neuredan prostor povećava nivoe kortizola – hormone stresa. To implicira da čist prostor može učiniti suprotno. Američko udruženje za anksioznost i depresiju, istražilo je metode za smanjenje stresa kod ljudi, a jedan od načina da se to učini je bavljenje fizičkom aktivnošću. Ima li boljeg načina da budeš fizički aktivna osoba od čišćenja doma? To daje dvostruki udarac: čist prostor može smanjiti stres, a fizička aktivnost takođe može smanjiti stres. Krajnji rezultat je dom bez nereda, niži nivoi stresa su primjetni, sada kada je sve uredno. A budući da je fizička aktivnost dobra za smanjenje stresa, čak možeš pojačati svoje čišćenje, tako što ćeš uključiti muziku i zaista se zabaviti uz nju. Ovo pokreće srce, koje oslobađa endorfine, hemikaliju u mozgu, koja ublažava stres.

pexels

Bolji san

Na isti način na koji fizička aktivnost ublažava stres, može pomoći i da bolje spavaš. Kada čistiš i pokrećeš srce, endorfini prolaze kroz tijelo, što takođe može dovesti do boljeg sna noću. Endorfini ne samo da smanjuju nivo stresa, već zapravo pomažu mozgu da se odmori. Ako pretrpani prostor utiče na san, fokusiraj svoju energiju prvo na pospremanje tog prostora, jer je san nevjerovatno važan dio fizičkog i mentalnog zdravlja.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Izvor: cnet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum