Trenutno čitaš
Najbolje piće za smanjenje lošeg holesterola

Najbolje piće za smanjenje lošeg holesterola

sok od brusnice

Holesterol je jedna od onih stvari koje su našem tijelu potrebne za pravilno funkcionisanje, ali ako ga ima previše, može dovesti do izuzetno štetnih nuspojava. Na primjer, našem tijelu je potreban holesterol za proces izgradnje ćelija, ali njegovo prekomjerno nakupljanje može značajno povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Srećom, postoje promjene u načinu života koje možemo učiniti kako bismo smanjili rizik od visokog holesterola, kao što je prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola i konzumiranje zdravije hrane i pića.

piće protiv holesterola
Foto: freepik.com

 

“Napici sa antioksidansima su ključni zajednički imenitelj koji treba tražiti ako pokušavate da uravnotežite nivo holesterola, tako da je sok od brusnice bez šećera jedno od najboljih pića za one sa visokim holesterolom”, kaže Courtney D’Angelo, MS, RD , autor u Go Wellness.

Kako sok od brusnice može smanjiti nivo “lošeg” holesterola?

Kada je u pitanju ispijanje soka od brusnice, ključ njegovog svojstva snižavanja holesterola je u prirodnim hranljivim sastojcima koji se nalaze u brusnicama. “Brusnice sadrže moćne antioksidanse, za koje se pokazalo da pomažu u snižavanju nivoa ‘lošeg’ holesterola (lipoproteina niske gustine) i podizanju ‘dobrog’ holesterola (lipoproteina visoke gustine). Ovaj proces pomaže u održavanju prirodne, zdrave ravnoteže nivoa holesterola, “ kaže D’Angelo.

Pobrini se da kupuješ pravi sok od brusnice kako bi iskoristio/la prednosti.

Pročitaj
Chandler Bing

Ako ćeš uključiti više soka od brusnice u svoju svakodnevnu ishranu, pazi da svaki put pročitaš etikete. “Zaista je važno napomenuti da ne želite da imate šećer u svom soku od brusnice, na šta je većina nas navikla. Okus će vjerovatno biti gorak, ali šećer može smanjiti nivo “dobrog” HDL holesterola, što uzrokuje visok holesterol “, upozorava D’Angelo.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum