Trenutno čitaš
Pridruži se berbi grožđa u lijepoj Bozcaadi

Pridruži se berbi grožđa u lijepoj Bozcaadi

Bozcaada

Bozcaada, jedan od najomiljenijih egejskih otoka, pored netaknutih plaža i unikatnog stila života, može se pohvaliti i fantastičnom vinogradskom rutom. Osim čuvene hladne vode, svježeg zraka i uskih kaldrmisanih ulica, ovaj otok privlači posjetioce svojim Bozcaada Festivalom berbe grožđa koji se održava svakog septembra kako bi se proslavila tradicija vinarstva.

Uz obilaske berbe, muziku uživo, štandove sa rukotvorinama, i događaje poput izložbi i panela – ovaj festival je savršeno i sveobuhvatno iskustvo koje ne smiješ propustiti. 

Bozcaada

Duga tradicija: Vinogradarstvo

Uz sjeverne vjetrove majke prirode, Bozcaada je oduvijek bila idealno mjesto za uzgoj vinove loze. Mali otok ima vinogradsko naslijeđe staro 3000 godina koje i dan danas postoji. Ovo duboko ukorijenjeno naslijeđe može se vidjeti čak i na kovanicama Tenedosa sa prikazom grožđa i pisanim izvorima, poput Homerove “Ilijade”. Plodna zemlja Bozcaade, obogaćena svojom jedinstvenom klimom i sastavom tla, potiče rast raznih vrsta grožđa, uključujući Papazkarası, Karasakız i Sauvignon Blanc. Na ostrvu postoje i četiri endemske vrste grožđa koji donose poseban okus i karakter vinima: Kuntra i Karalahna za crvena, a Çavuş i Vasilaki za bijela vina. Koristeći prednosti otoka, nove generacije vinogradara i dalje proizvode uravnotežena i dobro definisana vina. 

Gutljaj Egeja: Proslava berbe

Bozcaada festival berbe grožđa je proslava dugogodišnjeg nasljeđa otoka. Mještani i ljubitelji vina se skupljaju svakog septembra kako bi se radovali berbi. Festival počinje simboličnom berbom grožđa koje organizuju vinari otoka u svojim vinogradima. Vinogradari i posjetioci festivala dolaze do vinograda traktorima, gdje se bere grožđe. Zatim se sakupljeno grožđe donosi do Bozcaada trga s konjima, magarcima i malim traktorima zvanim “pır pır” u skladu sa starim tradicijama.

Tokom festivala, Vinogradska zadruga Bozcaada takođe organizuje dnevne obilaske berbe od 10:00 do 18:00 sati. Tokom ovih dvosatnih tura, posjetioci kreću do vinograda uz muziku klarineta i darbuke. Prolaze kroz bogate vinograde i svjedoče pažljivom procesu berbe grožđa, vođeni uvježbanim rukama koje su uzgajale vinove loze generacijama i na kraju, posjetioci uče o vrstama grožđa. Grožđe se zatim reže posebnim vinogradskim noževima i puni u košare. 

Pročitaj

Festival je još i senzorno iskustvo, gdje možeš okusiti razna lokalno proizvedena vina, svako sa svojim posebnim ukusima koja odražavaju specifičan terroir ostrva. Od čisto bijelih do robusnih crvenih, vina Bozcaade predstavljaju suštinu bogatog tla regije i nježnog milovanja egejskog povjetarca.

Otkrivanje čuda otoka

Bozcaada je čarobna destinacija koja nudi jedinstveno i nezaboravno iskustvo odmora svim posjetiocima. Kad stigneš na otok, pozdraviće te Bozcaada zamak koji nadgleda luku. Nakon promatranja fascinantnog pejzaža iz zamka, možeš prohodati oko slikovite luke. Tu su razni restorani i kafići, svaki sa svojom posebnom pričom. Zatim možeš prošetati kroz uske ulice otoka, prepune šarenih kuća, i posjetiti Muzej Bozcaade, Ayazma manastir i crkvu Djevice Marije. Možeš i krenuti do svjetionika Polente na zapadnom vrhu otoka i uživati u nezaboravnom zalasku sunca.

Bozcaada

Bozcaada mami posjetitelje i svojim kulinarskim delicijama. Nemoj zaboraviti kupiti majčinu dušicu i džemove od domaćeg voća na ostrvu, probati kolačiće od badema i sladoled s okusom lavande. Možeš uživati i u fine dining restoranima, jelima pripremljenim s začinskim biljem i povrćem, začinjenim sa lokalnim maslinovim uljima i najsvježijim morskim plodovima, uključujući oradu, brancine, kirnje, kamenice, hobotnice, lignje i škampe.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum