Trenutno čitaš
Bobi obara Ginisov svjetski rekord kao najstariji pas ikada

Bobi obara Ginisov svjetski rekord kao najstariji pas ikada

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Tridesetogodišnji portugalski pas proglašen je najstarijim na svijetu u Ginisovoj knjizi rekorda, čime je oborio rekord koji je postojao čitav vijek. Bobi je čistokrvni Rafeiro do Alentejo – pasmina koja ima prosječan životni vijek od 12 do 14 godina.

Foto: bbc.com

Prethodni najstariji pas ikada bio je Australac Bluey, koji je umro 1939. u dobi od 29 godina i pet mjeseci. Od 1. februara, Bobi je imao 30 godina i 226 dana i dobro je za svoje godine.

Njegovu veliku starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Proživio je cijeli život sa porodicom Costa u selu Conqueiros, blizu zapadne obale Portugala, nakon što se rodio sa troje braće i sestara u pomoćnoj zgradi.

Leonel Costa, koji je tada imao osam godina, rekao je da su njegovi roditelji imali previše životinja i da su morali da se riješe štenaca, ali je Bobi pobjegao. Leonel i njegova braća tajili su postojanje psa od svojih roditelja sve dok nije na kraju otkriven i postao dio porodice, koja ga hrani istom hranom koju i oni jedu. “Između konzerve životinjske hrane ili komada mesa, Bobi ne oklijeva i bira našu hranu”, rekao je gospodin Costa, koji hranu uvijek namače u vodi kako bi uklonio većinu začina.

Foto: bbc.com

Osim straha 2018. godine kada je hospitalizovan nakon što se iznenada srušio zbog poteškoća s disanjem, gospodin Costa kaže da je Bobi uživao u relativno mirnom životu i vjeruje da je tajna njegove dugovječnosti „mirno okruženje“ u kojem živi, a možda je i genetika jer je Bobijeva majka živjela 18 godina.Međutim, vrijeme je učinilo svoje na Bobiju, koji sada ima problema s hodanjem i pogoršanjem vida.

Gospodin Costa kaže da je Bobi “posljednja u dugoj generaciji životinja” u porodici Costa i opisuje ga kao “jedinstvenu vrstu”. Bobijeva kruna za najstarijeg psa ikad dolazi samo dvije sedmice nakon što je Ginisova knjiga rekorda proglasila drugog psa, čivavu Spajka, kao najstarijeg živućeg psa – sa 23 godine.

Pročitaj

Ginis je od tada ažurirao svoje rekorde i najavio Bobija kao najstarijeg psa koji živi i najstarijeg psa ikada.

 

Izvor: www.bbc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum