Kada smo pojeli omiljene kisele krastavce, ukusan džem od jagoda ili predivne masline, ostaje nam staklena teglica koja je idealna da je iskoristimo za neke druge namjene, jer u teglicama možeš čuvati zobene pahuljice, mljeveni lan, začine, sjemenke, bademe, lješnjake, itd.
Prikladno je, dakle, da je ponovna upotreba korištenih staklenih tegli i drugog staklenog posuđa, jednostavan način za poboljšanje okoliša.
Međutim, ne dopada nam se kako izgleda teglica sa naljepnicom ili kada pokušavamo da operemo ili skinemo naljepnicu ostaje ružan i neuredan trag. Evo trikova, kako da to riješimo…

Uklanjanje naljepnica sa tegle acetonom ili alkoholom
Predlažemo da naljepnicu očistiš acetonom ili alkoholom. Dobro natopi vatu ili spužvicu acetonom ili alkoholom i utapkaj na naljepnicu i ostavi da odstoji par minuta, zatim grubljom spužvicom iozribaj površinu i ispiraj vodom.
Uklanjanje naljepnica sodom bikarbonom
Jednostavno potopi teglice u lonac s toplom vodom, dodaj 2 kašike sode bikarbone i ostavi da se dobro natopi, kasnije grubljom spužvicom ukloni ostatke naljepnice.
Uklanjanje naljepnica sa tegle sirćetom
Potopi teglice u lonac s toplom vodom, dodaj 2 kašike sirćeta i ostavi da se dobro natopi, kasnije grubljom spužvicom ukloni ostatke naljepnice.







