Trenutno čitaš
Jednostavan trening! Kako povratiti čula mirisa i okusa nakon Covid-19 infekcije?

Jednostavan trening! Kako povratiti čula mirisa i okusa nakon Covid-19 infekcije?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Populacija inficirana virusom Covid-19 u značajnom procentu može izgubiti čulo mirisa i okusa. Ovaj gubitak može potrajati i više od pet mjeseci nakon inficiranja, a prema preliminarnim rezultatima američke studije objavljene prošle 2021. godine.

Foto Shutterstock

Ispitivanje je obavljeno na 813 zdravstvenih radnika inficiranih Covidom-19. Nihov zadatak je bio da svoj osjećaj mirisa i okusa u kućnim uslovima testiraju i ocjene na skali od 0 do 10. Na ovoj skali 0 znači potpuni gubitak osjećaja mirisa i okusa, a 10 jak osjećaj mirisa i okusa. Ukupno 580 ispitanika, odnosno 71% je inicajalno po infekciji izgubilo osjećaj, a od ovog broja njih 297, odnosno 51% se nakon 5 mjeseci izjasnilo da i dalje nisu vratili osjećaj, njih 134 ili 17%  je i dalje sa potpunim gubitkom. Prosječna ocjena nakon pet mjeseci  za osjećaj mirisa i okusa je 7 od 10 u poređenju sa 9 od 10 prije inficiranja.

Foto Shutterstock

Neka istraživanja su pokazala izraženija oštećenja čula mirisa i okusa kod mlađih pacijenata i žena.

Savjet za ponovno izoštravanje čula mirisa bi bio  trening pristupačnim  mirisima omiljenog šampona ili mirisa, poznatih začina iz kuhinje. Naučnici preporučuju svakodnevni trening mirisanja ruže, limuna, eukaliptusa i karanfilića koji pokrivaju četiri glavne grupe mirisa. Ne preporučuje se mirisanje kafe, jer može izazvati parosmiju – odnosno narušiti čulo mirisa.

Trening se sastoji od dubokih sporih udaha u trajanju od desetak sekundi. Mirisi su blisko povezani sa memorijom, pa se preporučuje prisjećanje mirisa u sklopu treninga. Mogućnost osjećaja samo prljavog ili metalnog mirisa predstavlja početni znak prema oporavku, proces za koji će trebati vremena.

Naravno jedan od osnovnih uslova za oporavak čula mirisa je očuvati prohodnost nosa isključivim udisanjem vazduha na nos. U terapiji gubitka čula mirisa kroz istraživanja su primjenjivane i različite terapije Vitaminom A, Omega 3 masnim kiselinama, antibioticima i kortikosteroidima, sa promjenjivim uspjehom.

Pročitaj

U procesu povratka čula mirisa i okusa može pomoći i Zdravstvena ustanova Preventiva Medical u Banjaluci, koja pruža kvalitetnu neurološku podršku. U ambulanti ordinira mr sc. med. Draško Prtina, specijalista neurologije, koji pored opštog neurološkog pregleda obavlja i dodatne dijagnostičke procedure.

U Zdravstvneoj ustanovi “Preventiva Medical”  se mogu dijagnostikovati i liječiti i različita hronična bolna stanja glave, lica, vrata, kičmenog stuba i ekstremiteta, povrede kao i oboljenja perifernih nerava.

Preglede je moguće zakazati na broj telefona tel:+387 51 257 150 ili +38766755755. Za sve informacije, konsultacije i zakazivanje pregleda stručno osoblje je dostupno svakog radnog dana od 07h do 19h, te subotom od 08h do 12 sati.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum