Trenutno čitaš
Kremesta supa od pečene cvekle koja će ojačati tvoj imunitet

Kremesta supa od pečene cvekle koja će ojačati tvoj imunitet

supa od cvekle
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako tražiš način da uneseš više povrća u ishranu, a pritom uživaš u bogatom i kremastom ukusu, onda napravi uvu supu od cvekle!

Puna je hranljivih sastojaka, a njen baršunasti ukus savršeno se kombinuje sa osvježavajućim začinima i hrskavim tostom. Idealna je kada želimo nešto toplo i hranljivo. Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan – probaj da se uvjeriš!

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g cvekle
  • 2 srednja krompira
  • 1 mrkva
  • 1 crveni luk
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 komad đumbira (veličine palca)
  • 1 l povrćnog bujona
  • 200 ml pavlake
  • 15 g svježeg vlasca
  • 1 crvena čili paprika
  • So, biber i maslinovo ulje

Priprema

Zagrij rernu na 200°C. Stavi cveklu u pleh, posoli, pobiberi i prelij maslinovim uljem. Odreži vrh glavice bijelog luka, začini i prelij uljem, zatim je umotaj u aluminijsku foliju. Peci 30-40 minuta dok cvekla ne omekša, a bijeli luk ne postane mekan.

Možeš ispeći sve povrće, ali ako želiš bržu varijantu, izreži krompir, mrkvu i crveni luk na kockice. U velikoj šerpi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj povrće, začini prstohvatom soli i dinstaj oko 15 minuta dok ne omekša. Sitno narendaj đumbir i dodaj ga, miješajući još minut.

Oljušti pečenu cveklu tako što ćeš je staviti u hladnu vodu i lagano skinuti koru. Izreži je na komade i dodaj u šerpu. Iscijedi pečeni bijeli luk direktno u supu.

Pročitaj

Pripremi povrćni bujon i prelij ga preko povrća (trebalo bi da potpuno pokrije sastojke). Pusti da provri, a zatim smanji temperaturu i kuhaj još 10 minuta. Nakon toga sve izblendaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Dodaj pavlaku i još bujona ako želiš rijeđu supu. Začini po ukusu.

Sitno nasjeckaj vlasac i čili papriku, pa ih pomiješaj sa solju, biberom i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Supu sipaj u činije, dodaj malo pavlake za dekoraciju, prelij začinskim prelivom i posluži uz tostirani hljeb. Prijatno!

Naslovna fotografija: sabnaashraf

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum