Trenutno čitaš
Veganski cheesecake od pistacija koji moraš probati!

Veganski cheesecake od pistacija koji moraš probati!

Veganski cheesecake
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

U svijetu veganske kuhinje, rijetki su deserti koji kombinuju luksuzan ukus i jednostavnu pripremu kao što je cheesecake od pistacija. Ovaj recept nije samo savršeno izbalansiran u teksturi i ukusu, već je i potpuno biljnog porijekla, što ga čini idealnim za sve ljubitelje zdravih poslastica.

Evo kako da pripremiš ovu kremastu čaroliju koja će zadiviti i najzahtjevnije sladokusce.

Sastojci

Za bazu:

  • 300 g digestive keksa (možeš koristiti bezglutenske)
  • 150 g biljnog maslaca ili margarina
  • 50 g mljevenih pistacija

Za fil:

  • 200 g indijskih oraha
  • 500 g veganskog krem sira
  • 100 g putera od pistacija
  • 100 g veganske bijele čokolade (istopljene)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 g kokosove pavlake
  • 100 g šećera u prahu

Za dekoraciju:

  • 220 ml biljne pavlake za šlag
  • Sjeckane pistacije

Priprema

Baza:

Pripremi kalup za tortu prečnika 20 cm sa dnom koje se skida i obloži ga papirom za pečenje. Istopi biljni maslac na laganoj vatri dok ne postane potpuno tečan, a zatim ga prebaci u srednje veliku činiju.

U blenderu samelji pistacije dok ne postanu fini, poput praha. Zatim dodaj kekse i sve zajedno blendaj dok ne dobiješ teksturu nalik mrvicama. Dodaj mljevenu smjesu u istopljeni maslac i sve dobro promiješaj drvenom kašikom. Smjesa treba da podseća na mokar pijesak – kada je stisnete između prstiju, trebalo bi da zadrži oblik.

Utisni smjesu u pripremljeni kalup, pažljivo pritiskajući dno i strane kalupa da stvoriš čvrstu bazu. Ovo je ključno kako bi torta zadržala oblik. Stavi bazu u frižider dok pripremaš fil.

Fil:

Indijske orahe potopi u vodi i ostavi preko noći. Kada su spremni, procijedi ih i stavi u blender. Dodaj veganski krem sir, puter od pistacija, istopljenu bijelu čokoladu, vanilu, kokosovu pavlaku i šećer u prahu. Blendaj na visokoj brzini oko 5 minuta, dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu.

Sipaj fil u kalup preko ohlađene baze. Lagano udari kalup o radnu površinu da ukloniš eventualne mjehuriće vazduha.

Pročitaj
tost

Stavi cheesecake u frižider i ostavi preko noći da se stegne. Kada se stegne, pažljivo izvadi cheesecake iz kalupa.

Dekoracija:

Umuti biljni šlag i nanesi ga na vrh cheesecake, te oblikuj ga kašikom ili špatulom. Ukrasi sjeckanim pistacijama i, po želji, prelij kremom od pistacija pomiješanom sa istopljenom bijelom čokoladom.

Uživaj!

Naslovna fotografija: thelittleblogofvegan.com

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum