Trenutno čitaš
Nekad smo patili od FOMO, a sada patimo od JOMO

Nekad smo patili od FOMO, a sada patimo od JOMO

Nekada su društvene mreže bile glavni izvor FOMO-a (Fear of Missing Out) – straha da nešto propuštamo. Skrolovali bismo kroz beskonačne feedove, gledajući slike prijatelja kako se provode na festivalima, putuju na egzotične destinacije ili uživaju u večernjim izlascima, dok smo mi ostajali kod kuće sa Netflixom i kokicama.

FOMO nas je proganjao i tjerao da budemo svuda i sa svima, uvijek spremni za sljedeći događaj kako ne bismo „zaostajali“.

Međutim, u poslednje vrijeme, svijet je kolektivno uhvatio drugi trend – JOMO (Joy of Missing Out). Ovo je osjećaj potpune radosti kada odlučimo da nešto preskočimo, da ostanemo kod kuće i uživamo u trenucima mira, daleko od društvenih pritisaka i neprestanih dešavanja. JOMO je novi luksuz – sposobnost da kažemo “ne” bez osjećaja krivice i pritiska da budemo svuda i uvijek “u toku”.

jomo
Instagram/aniaharasimczuk

Prelazak sa FOMO-a na JOMO: Šta se promijenilo?

Pandemija je značajno uticala na ovaj prelazak. Odjednom smo bili prinuđeni da ostanemo kod kuće, i umjesto da to doživimo kao kaznu, mnogi su otkrili da je povlačenje iz užurbanog svijeta zapravo osvježavajuće. Počeli smo više cijeniti male rituale – kuhanje kafe kod kuće, čitanje knjige bez prekidanja, slušanje omiljene muzike bez stalne potrebe da provjeravamo obavještenja na telefonu.

Još jedna velika promjena je povećana svjesnost o mentalnom zdravlju. Posljednjih godina, sve više ljudi govori o iscrpljenosti i anksioznosti koju konstantno “prisustvo” na društvenim mrežama izaziva. U svijetu u kojem se sve mjeri lajkovima i brojem pregleda, JOMO nas podsjeća da je u redu povući se, isključiti i posvetiti sebi.

JOMO – radost u svakodnevnim stvarima

Dok je FOMO bio vođen potrebom za priznanjem i uklapanjem, JOMO je potpuno suprotan – to je radost u jednostavnim, svakodnevnim stvarima. To je zadovoljstvo u tome što ne moramo uvijek biti prisutni na svakom događaju ili pratiti najnovije trendove. JOMO je kada biramo da provedemo vikend u pidžami, sa omiljenim filmovima, dok društvene mreže ostavljamo na pauzi.

JOMO je, takođe, povezan sa prepoznavanjem svojih granica i prioritetima. Ako više ne osjećaš pritisak da budeš svuda i sa svima, možeš posvetiti više pažnje onome što ti zaista donosi radost – bilo da je to kvalitetno provedeno vrijeme sa porodicom, kreativni hobi ili jednostavno tišina i mir.

@groundedinneutral

jomo > fomo #cozyhome #cozyvibes #homebody

♬ original sound – Carly Weinstein

Kako prihvatiti JOMO u svakodnevnom životu?

Prihvatiti JOMO nije uvijek lako, posebno u svijetu gdje se sve dešava tako brzo. Međutim, postoje mali koraci koje možeš preduzeti da se lakše odvojiš od FOMO mentaliteta:

Pročitaj

Postavi granice na društvenim mrežama. Nema potrebe da pratiš svaki događaj ili stalno provjeravaš novosti. Postavi vremenska ograničenja na korišćenje aplikacija ili odvoji jedan dan u nedjelji za digitalni detoks.

Nauči da kažeš “ne”. Tvoje vrijeme je dragocjeno. Ako osjećaš da bi te prisustvo na nekom događaju iscrpilo, slobodno odbij poziv bez osjećaja krivice.

Pronađi zadovoljstvo u malim stvarima. Skuhaj omiljeni čaj, zapali mirisnu svijeću ili prošetaj prirodom. JOMO je u svakom trenutku kada biraš ono što te ispunjava, umjesto onoga što bi drugi željeli.

Njeguj odnose koji ti znače. Umjesto površnih interakcija, fokusiraj se na one odnose koji ti donose radost i emotivno ispunjenje. Manje je ponekad zaista više.

JOMO
Instagram/aniaharasimczuk

JOMO kao put ka unutrašnjem miru

Na kraju, JOMO nije samo prolazan trend – to je način života koji nam pomaže da povratimo kontrolu nad sopstvenim vremenom i energijom. U svijetu prepunom buke i distrakcija, JOMO nas uči kako da se ponovo povežemo sa sobom i pronađemo radost u svakodnevici. Dok smo nekada trčali za svim prilikama i događajima, sada možemo sa osmjehom na licu reći: “Ne, hvala” i uživati u miru koji donosi „propuštanje“.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum