Ako si ljubitelj čokolade, ovo je desert iz snova! Čokoladna mousse torta počinje bogatom bazom od čokoladne torte, koja je prekrivena savršenim slojem moussea od crne čokolade. A da bi zadovoljstvo bilo potpuno, na vrhu se nalazi tanak, ali neodoljiv sloj čokoladnog ganachea.
Jer kada je čokolada u pitanju, pravilo je jednostavno – više je više!
Sastojci
Čokoladna torta:
- 3/4 šolje višenamjenskog brašna (90 g)
- ½ šolje nezaslađenog kakao praha (60 g)
- 1 šolja granuliranog šećera (200 g)
- 1 kašičica sode bikarbone (5 ml)
- ½ kašičice praška za pecivo (2,5 ml)
- ½ kašičice soli (2,5 ml)
- 1/4 šolje otopljenog slanog putera (56 g / 60 ml)
- ½ šolje mlaćenice (120 ml)
- 1 jaje
- 1 kašičica vanilije (5 ml)
- ½ šolje tople vode (120 ml)
Čokoladni mousse:
- 400 g nasjeckane crne čokolade 70% kakaa
- 2 žlice slanog putera (28 g)
- ¼ šolje kuhane kafe
- 3 velika jaja, odvojena
- ¼ šolje granuliranog šećera (50 g)
- 1 kašičica bezukusne želatine (5 ml)
- 3 kašike vode (45 ml)
- 1 ½ šolje kreme za šlag (360 ml, podijeljeno)
Čokoladni ganache:
- 100 g nasjeckane tamne čokolade 70% kakaa
- 4 žlice slanog putera (56 g)
- ½ kašičice vanilije (2,5 ml)
- ¼ kašičice košer soli (1 ml)
- 1/2 šolje kreme za šlag (120 ml)
Priprema
Prvi sloj: Čokoladna torta
- Zagrij rernu na 175°C i pripremi kalup za tortu (prečnika 23 cm) tako što ćeš ga premazati maslacem i posuti kakaom u prahu kako se tijesto ne bi zalijepilo.
- U velikoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke: brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
- Dodaj otopljeni puter, mlaćenicu, jaje i vanilu. Miješaj dok smjesa ne postane glatka i homogena.
- Postepeno dodaj toplu vodu, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine.
- Smjesu sipaj u pripremljeni kalup i peci 25-30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavi da se torta ohladi na sobnoj temperaturi.
Drugi sloj: Čokoladni mousse
- Otopi crnu čokoladu i puter na pari (ili u mikrovalnoj pećnici uz povremeno miješanje), dok smjesa ne postane glatka. Ostavi da se malo ohladi.
- Umuti žumanjke sa ¼ šolje granuliranog šećera dok ne postanu svijetli i kremasti. Dodaj otopljenu čokoladu i kuhanu kafu u smjesu sa žumanjcima, miješajući dok ne dobiješ jednoličnu masu.
- U maloj šerpi, pomiješaj želatinu i vodu, ostavi da nabubri 5 minuta, a zatim je zagrij na laganoj vatri dok se ne otopi. Dodaj u smjesu sa čokoladom.
- U drugoj posudi, umuti bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodaj šećer i muti dok ne dobiješ čvrst snijeg. Nježno umiješaj snijeg od bjelanjaka u čokoladnu smjesu.
- Umuti 1 šolju kreme za šlag dok ne postane čvrsta i zatim je polako dodaj u čokoladnu smjesu.
- Prelij mousse preko ohlađene čokoladne torte i ostavi u frižideru dok se mousse ne stegne, oko 2 sata.
Treći sloj: Čokoladni ganache
- Otopi čokoladu i puter zajedno na pari, dok smjesa ne postane glatka.
- Dodaj vanilu i so, pa zatim lagano umiješaj tešku kremu za šlag. Miješaj dok ne dobije glatku i sjajnu smjesu.
- Ostavi ganache da se malo ohladi (oko 10 minuta), zatim ga prelij preko čokoladnog mousse sloja, ravnomjerno raspoređujući.
- Tortu vrati u frižider na najmanje 1 sat prije serviranja kako bi se svi slojevi lijepo povezali.
Serviranje: Prije nego što poslužiš ovu dekadentnu tortu, možeš je dekorisati rendanom čokoladom, čokoladnim mrvicama ili svježim voćem za dodatni vizualni efekt. Svaki zalogaj otkriva slojeve čokolade koji se savršeno slažu, stvarajući pravi užitak za ljubitelje čokolade.
Uživaj!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.