Trenutno čitaš
Kako francuskinje održavaju svoj prepoznatljiv stil: 11 pravila elegancije za jesen 2024.

Kako francuskinje održavaju svoj prepoznatljiv stil: 11 pravila elegancije za jesen 2024.

francuskinje moda
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Francuska je poznata širom svijeta kao kolijevka mode, a Pariz, njen glavni grad, dugo nosi titulu svjetske prestonice stila.

Francuskinje su majstori u jednostavnosti i bezvremenskoj eleganciji, a njihova estetika, bazirana na minimalizmu i pažljivo odabranim detaljima, uvijek oduševljava modne ljubitelje. U jesen 2024. godine, kako temperatura pada, a sedmica mode u Parizu je završena, donosimo ti 11 all-time pravila koje prate sve francuskinje.

Ova pravila nisu stroga ograničenja, već smjernice koje pomažu da uvijek izgledaju skladno i sofisticirano, bez previše truda.

1. Značenje tvog outfita

Svaki komad odjeće priča svoju priču. Odjeća i aksesoari se mogu svrstati u devet kategorija: seksi, profesionalno, koketno, rokerski, tradicionalno, opušteno, futuristički, etno i sportski. Francuskinje vješto kombinuju elemente iz različitih kategorija, kako bi stvorile kontrast i unikatnost u svom izgledu.

2. Štikle te čine ženstvenijom

Štikle od 5 do 8 centimetara su standard elegancije, dok one iznad ove visine dodaju seksepil. Tanja štikla daje seksi izgled, dok deblja djeluje sofisticiranije. Za jesen, biraj štikle koje su udobne, ali i ženstvene.

3. Za elegantniji izgled probaj uvući majicu

Uvučena majica ili bluza u pantalone vizuelno produžava noge i naglašava struk. Ova tehnika je jednostavan način da se postigne ženstveniji izgled, savršen za svakodnevne kombinacije u hladnijim mjesecima.

4. Balansiraj širine

Ako nosiš uske hlače, kombinuj ih sa širim gornjim dijelom, poput džempera ili blejzera. Suprotno tome, ako biraš usku majicu ili bluzu, široke hlače ili suknja će stvoriti skladnu proporciju.

5. Prirodni materijali jednako sofisticiranost

Materijali poput pamuka, vune i lana uvijek izgledaju sofisticiranije od vještačkih materijala, poput poliestera. Tokom jeseni, biraj prirodne tkanine koje su tople i udobne.

6. Sakrij donji veš

Kako šesto pravilo kaže: “Donje rublje ne bi trebalo da bude vidljivo!” Francuskinje paze na boju i kroj, kako bi izbjegle neželjene linije ili providnost ispod odjeće. Za jesenji slojeviti stil, biraj kvalitetno donje rublje koje prati liniju tijela.

7. Usaglasi kožne aksesoare

Bez obzira da li je koža prava ili vještačka, usklađivanje boje torbe, kaiša i cipela stvara skladan i uredan izgled. Na primjer, smeđa kožna torba odlično će se slagati sa cipelama ili kaišem iste ili slične nijanse.

8. Široka odjeća može učiniti da izgledaš krupnije

Iako udobnost često preovladava u jesenjim danima, važno je da ne pretjeraš sa širokim krojevima. Uvijek je bolje birati blago strukirane komade koji naglašavaju figuru, jer ćeš uvijek izgledati bolje u odjeći koja naglašava struk.

Pročitaj
makeup rutina, ljeto,

9. Biraj koji dio tijela želiš da istakneš

Jedno od ključnih pravila francuske elegancije je umjerenost. Ako nosiš dekoltiranu majicu, izbjegni da pokazuješ noge, i obrnuto. Ova suptilna igra otkrivanja i skrivanja, daje misteriozan i profinjen izgled.

10. Ispeglana odjeća je obavezna

Osim čiste odjeće, peglanje je obavezno. Odjeća bez nabora, uvijek ostavlja utisak urednosti i brige o detaljima.

11. Ne više od dva seksi komada

Francuskinje izbjegavaju pretjerano seksepilne outfite. Pravilo je da ne nosiš više od dva seksi elementa – ako nosiš štikle i top koji otkriva, izbegavaj mini suknju ili kratke hlače. Ovaj balans je ključan za postizanje elegantnog izgleda.

Uz ovih 11 pravila, možeš kreirati svoje jesenje kombinacije koje odišu francuskim šarmom. Kada biraš odjeću za hladnije dane, sjeti se da su umjerena ženstvenost i pažljivo izbalansirani detalji, ključni za postizanje otmjenog izgleda bez previše truda. Modna pravila francuskinja nisu samo o odjeći, već o načinu života, a ova pravila te mogu inspirisati da osvježiš svoj stil i u ovoj sezoni.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

Autorka teksta: Tamara Petković

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum