Trenutno čitaš
Otvorena izložba “Čekajući svica”. Bosa Ostić donosi svjetlost kroz umjetnost!

Otvorena izložba “Čekajući svica”. Bosa Ostić donosi svjetlost kroz umjetnost!

bosa ostić
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Bosa Ostić, predstavlja izložbu “Čekajući svica”. Ova izložba nas vodi kroz istraživanje svjetlosti, kako one nebeske, tako i one na dohvat ruke. Umjetnica je prenijela svoje ranije traganje za nebeskom svjetlošću u novu dimenziju – svjetlost koja je na njenom dlanu. Kako je opisuje: “Ta svjetlost leti, diše, impresionira i sija u tami.” Svjetlost nije biće tame, već svitac, koji inspiriše razmišljanje o unutrašnjem svjetlu koje svi nosimo u sebi.

Bosa Ostić izražava se kroz sliku, crtež, instalacije, video i fotografiju, s posebnim akcentom na instalacije svitaca. Ova bića, koja svijetle u tami, postala su njena inspiracija, prikazana ne samo kako izgledaju, već i kako ih ona osjeća i vidi.

Panorama studio

U novijim radovima, Bosa se vraća prirodi i stvara prisniji odnos s njom. Motiv svitaca postaje središnja tačka njenog istraživanja. Ta krhka bića, sa svojim svjetlom u tami, sada su njena inspiracija. Njihova svjetlost postaje metafora za unutrašnje svjetlo, ono koje nosimo u sebi, a ona nam poručuje da to svjetlo širimo dalje.

Panorama studio

Kako sama umjetnica kaže: “Svitac je metafora svjetla u sebi i van sebe.” Svi smo barem jednom pokušali uhvatiti svica, fascinirani njegovom svjetlošću, a ta težnja ka svjetlu prisutna je u svakom djelu ove izložbe.

Njeno stvaralaštvo je istovremeno tajanstveno i intuitivno, gdje se najtananiji odnosi između umjetnika, djela i posmatrača ne mogu uvijek riječima objasniti. Ostavlja prostor za refleksiju iza vidljivog, dok njena umjetnost neprestano poziva na širenje svjetla – i unutar nas i izvan nas.

Panorama studio

Izložba je otvorena u Kući Milanovića u Banjaluci i biće tamo narednih mjesec dana.

Pročitaj
mali prostor

Bosa Ostić, diplomirana slikarka iz Banjaluke, svojim izložbama poput “Volare”“Tamo”, i “Polja” dokazuje kako kroz umjetnost istražuje svjetlost i tamu. “Čekajući svica” je još jedno remek-djelo koje svjedoči o njenoj posvećenosti i umjetničkoj viziji.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum