Trenutno čitaš
Ako biraš IT čizme za jesen/zimu, neka to budu bajkerske čizme!

Ako biraš IT čizme za jesen/zimu, neka to budu bajkerske čizme!

bajkerske čizme, motorističke čizme
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Bajkerske čizme, ili motorističke čizme, dugo su bile simbol slobode, snage i neustrašivosti. Originalno dizajnirane za motocikliste, njihova prvobitna svrha bila je da pruže zaštitu i udobnost tokom vožnje. Međutim, tokom godina, ove čizme su prešle granicu funkcionalne obuće i postale neizostavni modni detalj.

Danas ih ne nose samo ljubitelji motora, već i modni entuzijasti koji žele unijeti dozu buntovništva u svoj stil.

bajkerske čizme
Instagram/elsahosk

Poznate po prepoznatljivom utilitarnom dizajnu, bajkerske čizme obično dolaze u crnoj koži, sa detaljima kao što su kopče i kaiševi. Iako klasična crna verzija dominira modnim pistama i uličnim stilom, mnogi brendovi su odlučili da osvježe ovaj bezvremenski komad.

Luksuzni brendovi kao što su Miu Miu, Acne Studios, Burberry i Alexander McQueen redizajnirali su bajkerske čizme, donoseći nove, sofisticirane verzije. Njihove iteracije odišu šarmom i karakterom, spajajući vintage duh sa modernim detaljima.

miu miu bajkerske čizme
Miu Miu jesen/zima 24 (Getty images)

Jedan od ključnih trenutaka za povratak bajkerskih čizama na modnu scenu desio se tokom revije za jesen/zimu 2022, kada je Miu Miu predstavio svoj model “Sienna”. Ove čizme, dostupne u različitim kožnim varijantama sa mnoštvom kaiševa i kopči, odmah su privukle pažnju modnog svijeta. No, ove godine, sa kolekcijama za jesen/zimu 2024., trend se ponovo vraća u punom sjaju.

bajkerske čizme
Getty images

Kako nositi bajkerske čizme ove sezone?

Jedan od razloga zašto su bajkerske čizme toliko popularne je njihova svestranost. One savršeno balansiraju između edgy i chic stila, omogućavajući da ih nosiš sa gotovo svakim outfitom. Ako želiš da uneseš malo rokerskog duha u svoju garderobu, upari ih sa lepršavim haljinama ili suknjama. Ove čizme pružaju savršen kontrast romantičnim krojevima, dok minimalističkoj odjeći dodaju dozu ličnosti i odvažnosti.

cindy bruna
Edward Berthelot

Ako želiš da se izdvojiš iz mase i uneseš malo raznolikosti u ovaj trend, na raspolaganju su ti brojni brendovi koji nude inovativne verzije bajkerskih čizama, ukrašene klinovima, lancima, vezom, pa čak i pirsinzima. Ovi modeli donose novine u svijet moto obuće, pružajući svjež i uzbudljiv izgled za one koji žele da izađu izvan okvira klasične crne kože.

Pročitaj

bajkerske čizme
@mayadegraeve

Bajkerske čizme nisu samo obuća – one su izjava. Bez obzira na to da li se odlučiš za klasični crni model ili neki od novijih, ukrašenih i zanimljivijih dizajna, ove čizme će ti sigurno donijeti samopouzdanje i stil koji nikada ne blijedi. Ove sezone, slobodno eksperimentiši sa različitim teksturama, bojama i detaljima, jer bajkerske čizme pružaju beskrajne mogućnosti za izražavanje sopstvenog modnog ukusa.

bajkerske čizme
Instagram/@kay.ashanti

Dakle, ako planiraš investiciju u obuću ove jeseni, neka bajkerske čizme budu na vrhu tvoje liste!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum