Trenutno čitaš
Kako vitamin D može poboljšati imunitet i održati zdravlje kostiju?

Kako vitamin D može poboljšati imunitet i održati zdravlje kostiju?

C vitamin

Studija iz 2023. godine otkrila je da 76% stanovništva ima nedostatak vitamina D, što naglašava hitnu potrebu za boljim poznavanjem najboljih dostupnih dodataka vitamina D. Iako se ovaj nedostatak često predvidi, njegovi simptomi su daleko od suptilnih.

Koliko često čujemo prijatelje kako se žale na neobjašnjiv umor ili ljude kako govore o upornim bolovima u kostima i mišićima? Takođe naglo dobijanje na težini povezano je sa usporenim metabolizmom, a sve su to znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina D u organizmu.

Vitamin D
Freepik

Zbog straha od preranog starenja kože, tamnjenja i karcinoma kože, izbegavanje sunčevih zraka postalo je naša druga priroda. Dakle, koji je najbolji način da povećamo nivo vitamina D, a da se ne izlažemo suncu?

Zašto nam je potreban vitamin D?

Vitamin D je ključan za funkcionisanje ćelija i organa. Ovaj vitamin rastvorljiv je u mastima i djeluje slično kao hormon u tijelu. Jedinstven je jer ga tijelo sintetiše kada je koža izložena sunčevim zracima, posebno UVB zracima.

Vitamin D ima različite funkcije, a jedna od najvažnijih je apsorpcija kalcijuma i fosfata iz crijeva. Ovo pomaže u održavanju zdrave strukture skeleta i kostiju. Pored toga, vitamin D igra značajnu ulogu u imunološkom sistemu tijela, metabolizmu glukoze, smanjuje upalu i održava neuromišićnu aktivnost i rast ćelija.

vitamin D
Freepik

Uobičajeni znaci nedostatka vitamina D:

  • Bolovi u kostima i mišićima zbog smanjene apsorpcije kalcijuma.
  • Više umora nego obično.
  • Neke studije sugerišu vezu između niskog nivoa vitamina D i poremećaja raspoloženja, kao što je depresija.
  • Veća podložnost infekcijama.
  • Sporo zarastanje rana.

Najbolji dodaci vitamina D

Jedan od najjednostavnijih načina da povećaš nivo vitamina D je izlaganje sunčevoj svjetlosti. Međutim, ovo je lakše reći nego učiniti. Rastući nivoi zagađenja otežavaju postizanje adekvatnog nivoa vitamina D iz sunčeve svjetlosti. Preporuka je da se svakodnevno izlažemo jutarnjem suncu 15 minuta, noseći minimalnu odjeću.

Pročitaj

vitamin D
Freepik

Uključiti hranu bogatu vitaminom D u svoju ishranu. Masna riba (losos, skuša ili sardine), fortifikovani mliječni proizvodi i biljna mlijeka, žumanca i gljive mogu pomoći u povećanju vitamina D. Takođe dodavanje određenih suplemenata može značajno povećati nivo vitamina D u organizmu i pomoći u održavanju optimalnog zdravlja.

Naslovna fotografija: streetstyle_belgrade

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum