Trenutno čitaš
Hipersenzibilnost: Prepoznaj i upravljaj različitim oblicima osjetljivosti za mirniji život

Hipersenzibilnost: Prepoznaj i upravljaj različitim oblicima osjetljivosti za mirniji život

hipersenzibilnost

Hipersenzibilnost je širok pojam koji se može odnositi na različite ljudske doživljaje. Može se manifestovati na emocionalnom, senzornom ili mentalnom nivou. Svaki od ovih oblika hipersenzibilnosti ima svoje karakteristike, okidače i uticaje na svakodnevni život.

Ovaj vodič pomaže  da bolje razumijemo tri vrste hipersenzibilnosti, njihove razlike, te donosimo i savjete kako upravljati hipersenzibilnošću i imati srećniji život.

intimni odnosi
@street.inspired.perfection

Da li smo emocionalno, senzorno ili mentalno hipersenzibilni?

Senzorna hipersenzibilnost

Senzorna hipersenzibilnost odnosi se na pojačanu reakciju na senzorne stimuluse kao što su zvuk, svjetlost, teksture i mirisi. Kod osoba sa senzornom hipersenzibilnošću, neuroperceptori hvataju sve senzorne informacije na pojačan način. Percepcija vibracija može biti intenzivnija, gotovo kao šesti osjećaj. Osobe sa senzornom hipersenzibilnošću mogu se osjećati ekstremno nelagodno u određenim okruženjima ili situacijama.

Savjeti za upravljanje senzornom hipersenzibilnošću

Treba da naučimo da razumijemo sebe. Što bolje razumijemo svoje potrebe i granice, to bolje možemo naći odgovore na njih. Na primjer, pravi redovne pauze, koristi slušalice ili čepiće za uši kada si u bučnom okruženju. Povuci se ako je potrebno ili pronađi način da se ponovo fokusiraš kroz mirnu muziku, čitanje ili druge metode opuštanja.

hipersezibilnost
@dedezinho_fotostur

Emocionalna hipersenzibilnost

Emocionalna hipersenzibilnost se odlikuje intenzivnom emocionalnom reakcijom. Osobe sa ovom vrstom hipersenzibilnosti osjećaju emocije pojačano i mogu se lako preplaviti situacijama koje bi drugima mogle izgledati beznačajne.

Savjeti za upravljanje emocionalnom hipersenzibilnošću

Da bismo upravljali svojim emocijama i postigli unutrašnju ravnotežu, redovno praktikovanje vizualizacije može biti korisna metoda. To može uključivati specifične protokole u zavisnosti od osjećaja, ili vizualizaciju mjesta gdje možemo “ostaviti emocionalni teret, poput teškog prtljaga”.

hipersenzibilnost
@annawinck

Mentalna hipersenzibilnost

Mentalna hipersenzibilnost se manifestuje kroz intenzivnu kognitivnu reakciju. Osobe sa ovom vrstom hipersenzibilnosti mogu imati stalni tok misli, duboko razmišljanje o različitim temama i osjetljivost na ideje i koncepte, što ponekad može dovesti do intenzivnih razmišljanja ili prekomijernog analiziranja.

Pročitaj
afrodizijak, strast, veze,

Savjeti za upravljanje mentalnom hipersenzibilnošću

Meditacija, auto-hipnoza i vizualizacija su efikasne metode za oslobađanje od mentalnog prenaprezanja i smanjenje prekomijernog razmišljanja. Možemo koristiti specifične protokole ili se jednostavno fokusirati na disanje i tjelesne osjećaje kako bismo oslobodili svoj mozak.

Naslovna fotografija: annawinck

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum