Trenutno čitaš
6 stvari koje ne treba da budu u spavaćoj sobi

6 stvari koje ne treba da budu u spavaćoj sobi

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Tvoja spavaća soba je utočište – ili barem treba da bude. Mjesto na kojem provodiš sve te sate odmarajući se i nadopunjujući baterije  ​​– ali isto tako znaš koliko je teško zaista se opustiti kada je prostor u neredu. I uprkos činjenici da u spavaćoj sobi vjerovatno zaista provodiš samo jedan (uglavnom nesvjesni) dio dana, ona se brzo može zatrpati.

stvari u spavaćoj sobi
Foto: unsplash.com

Ako je tvojoj spavaćoj sobi potrebno resetovanje, ali ne znaš baš odakle da počneš, evo sedam stvari koje ne pripadaju u tvojoj spavaćoj sobi.

Nezavršeni projekti

Fizički nered ima način da stvara mentalni nered, što može otežati opuštanje – a to se posebno odnosi na nedovršene projekte, kaže profesionalna organizatorka Katherine Lawrence. Ona kaže da polugotovi zanatski projekti, odjeća za čišćenje ili popravak, polomljene stvari koje čekaju da se zalijepe ili knjige koje će se jednog dana pročitati mogu učiniti da se ljudi osjećaju preopterećeno prije nego što popiju jutarnju kafu.

Dakle, ako završetak tog Pinterest projekta ili šivanje dugmeta na toj staroj bluzi vjerovatno neće imati veliki povrat ulaganja, možda je vrijeme da se oprostiš od njega (ili, u najmanju ruku, premjestiš ga u drugi dio doma).

stvari u spavaćoj sobi
Foto: pexels.com
Papirologija i pošta

Ako su pošta ili papiri nekako završili u tvojoj spavaćoj sobi, sada je savršeno vrijeme da ih središ i baciš ono što ti apsolutno nije potrebno. Opet, papiri ne dodaju samo fizički nered u tvoj prostor; podsjećaju te i na posao, što te može spriječiti da se opustiš.

U slučaju da tvoja spavaća soba iz nužde funkcioniše i kao kućna kancelarija ili školska soba, Lawrence predlaže da potrošiš 15 minuta na kraju svakog dana bacajući predmete koji ti nisu potrebni: popunjene liste obaveza, potrošene olovke, neželjenu poštu , i račune koji su plaćeni.

Zastarjeli dekor

Odvoji minutu da pregledaš svoj dekor. Ako je tvoja spavaća soba preopterećena sentimentalnim stvarima, kao što su stare fotografije, posteri i sitnice, Lawrence predlaže da odabereš nekoliko i baciš ostalo. „Pustite prošlost kako biste napravili mjesta za nova sjećanja i iskustva, posebno ako ti predmeti zatrpaju ono što bi moglo biti vaša udobna, mirna spavaća soba,“ kaže ona.

stvari u spavaćoj sobi
Foto: pexels.com
Odjeća koja ti ne pristaje

Sve one stvari za koje misliš da ćeš možda koristiti jednog dana u budućnosti — mogu brzo učiniti prostor neorganizovanim, a posebno su problematične u manjim prostorima poput tvoje spavaće sobe. Upravo zbog toga profesionalna organizatorka Sarah Dunn predlaže da se riješiš sve odjeće koja ti više ne pristaje ili ne odgovara tvom načinu života.

Pročitaj
Apple iPad Pro

Tvoj telefon

Bolje je da ostaviš telefon izvan spavaće sobe. Postoji mnogo razloga da pronađeš drugačije mjesto za odmor za svoj telefon od onog na kojem se pokušavaš odmoriti: bolji san, manje stresa, nesmetano vrijeme s partnerom su samo neki.

Stare posteljine i deke

Imati rezervni set čaršava i ćebadi je dobra ideja, ali samo ako su u funkcionalnom obliku. Dok sređuješ rezervne kopije posteljine, pažljivo pogledaj ima li većih mrlja ili poderotina. Profesionalna organizatorka Brenda Scott kaže da je umrljane posteljine, jorgane i jastuci potrebno profesionalno očistiti ili zamijeniti.

Izvor: apartmenttherapy.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum