Trenutno čitaš
6 savjeta šta da zapisuješ u dnevnik

6 savjeta šta da zapisuješ u dnevnik

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Želiš da vodiš dnevnik, ali ne znaš šta bi trebalo da pišeš u njega? Obično ti je glava puna ideja, misli koje jurcaju bez nekog reda, ali kada se nađeš pred praznim listom sa olovkom u rukama – sve to čudesno nestane. Svi već znamo da je vođenje dnevnika korisna navika za naše mentalno zdravlje, ali nikako da je započnemo jer se pojavi pitanje: A šta pisati da bi to stvarno uticalo na naše zdravlje?

šta da zapisuješ u dnevnik
Foto: unsplash.com

Dajemo ti nekoliko korisnih ideja šta da zapisuješ u svoj dnevnik svakodnevno i na taj načun kontrolišeš svoje misli, motivišeš se, izbaciš sve toksične emocije i odrediš ciljeve.

Dnevne zadatke

U dnevnik uvijek možeš napisati dnevne zadatke. Ovdje ne moraju biti samo one svakodnevne obaveze, već i korisne navike koje želiš da uneseš u svoj raspored. Kada ih zapišeš, imaš osjećaj veće obaveze i da ih ispuniš. Odavno želiš početi trčati? Upiši to kao dnevni zadatak.

Stvari na kojima si zahvalan/a

Svakog dana zapiši 5 stvari na kojima si zahvalan/a. Ovo će te natjerati da se sjetiš da si srećniji/a od mnogih ljudi koje poznaješ. Kreni od osnovnih stvari poput zdravlja, porodice i zaposlenja. Što više razmišljaš o stvarima koje imaš i zapisuješ ih, primijetićeš da ih je sve više.

Pozitivne afirmacije

Lijepa i pozitivna riječ pomaže svima. Zašto ih ne bismo upućivali sami sebi? Afirmacije mogu da nam poprave raspoloženje i da nas motivišu. Ovdje se mogu ubrojati i pohvale na sopstveni račun. Ako osjećaš ponos jer si napokon uspio/uspjela nešto da uradiš, zapiši to.

šta da zapisuješ u dnevnik
Foto: unsplash.com
Kratkoročni i dugoročni ciljevi

Zapiši svoje ciljeve i kreni u ostvarivanje istih. Pusti da prođe neko vrijeme, pa provjeri šta je od zacrtanog ostvareno, a na čemu treba još da radiš. Ukoliko je u pitanju dugoročni cilj, možeš da vodiš dnevnik napretka – to će održati motivaciju. Ovdje treba biti određen. “Biti srećnija osoba” nije dobar cilj. Zacrtaj kao cilj da ćeš činiti više stvari koje te čine srećnijom osobom.

Pročitaj

Šta si mogao/mogla uraditi bolje

Opiši situaciju koja se desila, a nisi zadovoljan/a ishodom. Razmisli šta si mogao/mogla uraditi bolje i vrati se na te stranice kada se sljedeći put nađeš pred problemom.

Šta trenutno osjećaš

Pisati o osjećajima je vjerovatno najteže. Često ni sami nismo sigurni šta tačno osjećamo. Ova vježba je korisna upravo u tim momentima, jer te tjera da analiziraš i definišeš sopstvene emocije. Pokušaj – isplati se!

Sada kada znaš šta da zapisuješ u dnevnik, ostaje samo da naoštriš olovku i upustiš se u dubine svojih misli.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum