Trenutno čitaš
5 znakova da su tvoja prijateljstva zdrava i izgrađena da traju

5 znakova da su tvoja prijateljstva zdrava i izgrađena da traju

Ne postoji ništa bolje u životu od najboljeg prijatelja. Znamo da je održavanje jakih prijateljstava dobro za naše umove, tijela i duše. Prema klinici Mayo, prijatelji imaju veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, a odrasli koji imaju jake društvene veze imaju manje rizika od značajnih bolesti, uključujući depresiju i gojaznost.

Međutim, postoje nedavna istraživanja koja objašnjavaju da su prijateljstva u opadanju. American Survey Center kaže da ljudi u posljednje vrijeme pokazuju više interesa za temu prijateljstva, ali nisu društveno aktivni kao nekada i otvoreni za sklapanje novih prijateljstava. Budući da su prijateljstva toliko važna za naše cjelokupno blagostanje, važno je zadržati ona koja su duboka i prava. Evo pet znakova da je tvoje prijateljstvo zdravo.

Pexels

1. Voliš dijeliti

Jedan od načina da saznaš da li imaš čvrsto prijateljstvo je da li želiš da podijeliš stvari sa tom osobom. Dijeljenje bilo čega, od hrane preko memova do naizgled besmislenih priča ili događaja tokom dana, važan je impuls koji ti može reći hoće li tvoje prijateljstvo potrajati. Ako osjećaš da se na bilo koji način sputavaš, to može biti pokazatelj da tvoj odnos s ovim prijateljem ne stoji na čvrstom tlu i možda nije najiskrenija veza koju možeš imati.

Pexels

2. Navijate jedni za druge

Najbolji znak zdravog prijateljstva je ako te prijatelj podržava u tvom uspjehu. Ne postoji takmičenje u prijateljstvu koje je izgrađeno da traje. Bilo da živite blizu ili ste udaljeni hiljadama kilometara, pravi prijatelji će te istinski podržavati i činiti da se osjećaš sigurno i generalno dobro, bez obzira na to da li često razgovarate ili ne. Dobri prijatelji treba da te podržavaju i kada postižeš uspjehe, ali i da su tu da te utješe kada stvari nisu tako dobre.

Pexels

3. Razmišljaš o njima pozitivno

Možda zvuči jednostavno, ali dobar pokazatelj da imaš dobre prijatelje je ako je tvoje prvo razmišljanje o njima pozitivno. Ako razmišljaš da nazoveš ili pošalješ poruku svom prijatelju i imaš bilo kakav strah, to bi mogao biti znak da ovo nije zdravo prijateljstvo. Biće trenutaka kada sa prijateljima imaš nesuglasice ili vaša veza ima neke nedostatke, ali zdravo prijateljstvo otvara prostor za pozitivne misli o druženju. Ako se dvoumiš o druženju sa svojim prijateljem, razmisli zbog čega se tako osjećaš i nastavi oprezno sa svojim povjerenjem i vremenom.

Pexels

4. Govoriš istinu

Najkorisnije je ako možeš pronaći prijateljstvo u kojem je svakoj osobi dozvoljeno da govori istinu, bez obzira koliko je teško čuti ili govoriti. Naravno, osoba koja govori istinu treba da bude nježna i puna poštovanja prema svom prijatelju, ali otvoren oblik komunikacije je od vitalnog značaja da bi prijateljstvo bilo iskreno i napredovalo. Iako neće biti uvijek lako, osjećanje sigurnosti kada podijeliš istinu sa svojim prijateljem, održaće vašu vezu i prijateljstvo.

Pročitaj

Pexels

5. Poštuješ svoje prijatelje i vjeruješ im

Konačno, ne može se izgraditi čvrsto prijateljstvo ako samo jedna osoba vjeruje i poštuje drugu. Ako vjerujete jedno drugome, kvaliteta vašeg prijateljstva će biti nevjerovatna. Ako poštujete jedni druge dovoljno da znate kada vam je potreban prostor, kada vam je potreban savjet, a kada samo trebate biti tihi i prisutni, vaša će veza nastaviti da raste.

Ako u svoja prijateljstva uložiš svoje vrijeme, energiju i povjerenje, imaćeš koristi na bezbroj načina. Procijeni kako se osjećaš kada misliš na prijatelje, posveti vrijeme i pažnju, podržavaj ih i govori istinu kad god možeš. Prijateljstvo sa ovim kvalitetima je nezamjenjivo, a život sa osobom pored tebe, bez obzira na sve, nema premca.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum