Trenutno čitaš
5 razloga zbog čega nam je pilates potreban u životu

5 razloga zbog čega nam je pilates potreban u životu

Pilates je sistem vježbanja uma i tijela koji jača i tonira mišiće, poboljšava držanje, fleksibilnost i ravnotežu, smanjuje stres, poboljšava fokus i naše cjelokupno blagostanje. Vježbe koje se praktikuju u pilatesu niskog su intenziteta, kontrolisanih pokreta, ali ipak aktiviraju svaki mišić u tijelu.

Mnogo je benefita koje nam pilates osigurava, a mi smo odabrali ovih 5 zbog kojih ćeš dobiti motivaciju da počneš odmah da primjenjuješ pilates vježbe.

Foto: pexels

Pilates će popraviti tvoje držanje

Odličan je način da dovedeš svoje tijelo do boljeg držanja. U pilatesu je fokus na uravnotežen razvoj mišića. Pravilno poravnanje je sastavni dio svake vježbe u pilates metodi. Svaki trening rješava loše posturalne navike, zategnuti mišići se istežu i labavi mišići jačaju. U svakom treningu se uspostavljanju efikasniji posturalni obrazaci sve dok se ne razvije poboljšana posturalna navika.

Pilates je odličan za trudnoću

Trudnoća je praćena mnogim fizičkim promjenama za ženu, a pilates je odličan način da bi se izgradilo povjerenje i samopouzdanje u žensko tijelo dok doživljava ove promjene. Vježbe tokom trudnoće pomažu u održanju normalnog nivoa kondicije i pripreme tijela za porođaj. Pilates praksa takođe može ublažiti uobičajene tegobe poput bolova u donjem dijelu leđa tokom trudnoće i poboljšati vrijeme oporavka nakon porođaja.

Foto: pexels

Pilates smanjuje stres

Vježbanje je odličan način da se oslobodiš stresa, poboljšaš raspoloženje i podigneš energiju na jedan viši nivo čime će tvoje tijelo proizvesti dodatne endorfine. Pilates je način vježbanja koji ne izaziva osjećaj iscrpljenosti, nego doprinosi povećanju produktivnosti i uspjeha tokom dana.

Pročitaj

Pilates možeš raditi kod kuće

Vježbe pilatesa možetš izvoditi u kući, jer ne zahtjeva posebnu opremu i sprave. Sve što je potrebno je podloga za vježbanje, 15 minuta tvog vremena, muzika koja ti u tom momentu prija i trening može da počne.

Svaki pokret u pilatesu aktivira sve mišiće

U pilatesu nema razdvajanja tijela na dijelove. Svaki pokret u pilates repertoaru uključuje trbušne mišiće, gluteuse, ruke i sve druge dijelove tijela, isteže sve mišiće i jača ih.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum