Ultra Moderno

5 grešaka zbog kojih naša koža brže stari

Dobro zaokružena rutina njege kože sa odgovarajućim sastojcima može napraviti dubok uticaj na tvoj ten, kako sada, tako i godinama kasnije. Ali čak i uz najbolju namjeru i kontinuiranu upotrebu retinola i drugih moćnih proizvoda protiv starenja, postoje male greške koje možda redovno činiš, a koje bi mogle sabotirati tvoju antiage njegu, što dovodi do preranog razvoja finih linija i bora.

koža brže stari
Foto: freepik.com

Kako bismo osigurali da izvučeš maksimum iz svoje rutine njege kože i da svoj ten ne izlažeš riziku od ubrzanog starenja, razgovarali smo s dermatolozima dr Lilliana Ramírez García i dr Adam Mamelak, koji su iznijeli glavne greške koje treba izbjegavati kako bi osigurala besprijekornu kožu u godinama koje dolaze.

Spavanje sa šminkom na licu

Spavanje sa šminkom ne samo da može začepiti pore i izazvati iritaciju, već može i ubrzati proces starenja. „Nemojte ići na spavanje bez uklanjanja šminke (ako je nosite) i umivanja lica“, upozorava dr Garsija. “Osim što će vam začepiti pore i uzrokovati izbijanje akni, ostavljanje šminke može blokirati prirodni proces oporavka vaše kože. Kao rezultat, vaša koža može izgledati dosadno, grubo i izlizano – daleko od blistavog, mladalačkog tena koji zaslužujete.”

Iako je posljednja stvar koju ćeš možda poželjeti da uradiš nakon dugog dana, da opereš lice prije nego što legneš u krevet, ovo može napraviti razliku između hidrirane kože i zdravog izgleda te iritirane i ostarjele kože.

Foto: Shutterstock
Netretiranje vrata

Važno je zapamtiti da koža na vratu stari jednako kao i lice, a preskakanje nanošenja seruma i kreme za sunčanje na ovo područje može uzrokovati da izgledaš starije i pogoršati izgled opuštene kože. „Ne zaboravite svoj vrat! Nastavite sa rutinom njege kože na području vrata i dekoltea kako biste odgodili stvaranje finih linija, bora i smeđih mrlja na ovim područjima”, predlaže dr García. Ovaj korak traje samo dodatnu sekundu i može napraviti svu razliku u održavanju izgleda tvog mladalačkog sjaja i čvrste kože kako stariš.

Preskakanje kreme za sunčanje

Ovo je možda najvažniji korak u njezi kože protiv starenja od svih, a štedljivost na kremi za sunčanje sigurno može uzrokovati prerano starenje jer tvoja koža upija oštećenja od sunca i oštre UV zrake. „Ključno je zaštititi kožu od sunca“, naglašava Mamelak. “Uvijek koristite širok spektar sa SPF od najmanje 30 i ponovo nanesite svaka dva sata ili više ako plivate ili se znojite. Šeširi su vam uvijek prijatelji i kada je u pitanju zaštita kože.”

Samotamnjenje je postalo popularno s razlogom, a držanje tvog nježnog tena podalje od direktne sunčeve svjetlosti omogućiće ti da stariš elegantno i da ne doživiš razvoj staračkih pjega i finih bora u mladosti.

koža brže stari
Foto: freepik.com
Loša ishrana

Tvoja dijeta je zapravo zamršeno povezana s izgledom tvoje kože, a prehrambene navike prepune prerađenih sastojaka mogle bi s vremenom nanijeti veliku štetu tvom licu. „Voće i povrće sadrži obilje svojstava protiv starenja. Vaša koža je najveći organ u vašem tijelu, tako da ono što jedete crpi svoje hranljive materije“, objašnjava Mamelak.

„Vitamini A i C su pretežno prisutni u voću i povrću koji su veoma važni za kožu. Vitamin A pomaže u reprodukciji i obnavljanju ćelija. Vitamin C je antioksidans koji štiti tkiva od slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje i bore.” Pridržavanje zdrave ishrane takođe može prirodno podstaći proizvodnju kolagena u tijelu, omogućavajući tvojoj koži da bude elastičnija i čvrsta, usporavajući proces razgradnje.

Dehidratacija

Uz uravnoteženu ishranu, ispijanje dovoljno vode takođe može imati značajan uticaj na tvoj ten, a dehidratacija čini fine linije i bore još očiglednijim. “Voda održava vašu kožu u najboljem izgledu – kada koristite hidratantnu kremu hidrirate izvana, ali kada pijete vodu hidrirate iznutra”, napominje Mamelak.

Izvor: shefinds.com

Slični članci

Maksi odjevni predmeti za ultra elegantno ljeto

Ultra magazin

Afro turban je veličanstven modni dodatak ovog ljeta

Ultra magazin

“Ljubi da prođe” je idealna majica za ljeto

Ultra magazin