Trenutno čitaš
5 grešaka zbog kojih naša koža brže stari

5 grešaka zbog kojih naša koža brže stari

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Dobro zaokružena rutina njege kože sa odgovarajućim sastojcima može napraviti dubok uticaj na tvoj ten, kako sada, tako i godinama kasnije. Ali čak i uz najbolju namjeru i kontinuiranu upotrebu retinola i drugih moćnih proizvoda protiv starenja, postoje male greške koje možda redovno činiš, a koje bi mogle sabotirati tvoju antiage njegu, što dovodi do preranog razvoja finih linija i bora.

koža brže stari
Foto: freepik.com

Kako bismo osigurali da izvučeš maksimum iz svoje rutine njege kože i da svoj ten ne izlažeš riziku od ubrzanog starenja, razgovarali smo s dermatolozima dr Lilliana Ramírez García i dr Adam Mamelak, koji su iznijeli glavne greške koje treba izbjegavati kako bi osigurala besprijekornu kožu u godinama koje dolaze.

Spavanje sa šminkom na licu

Spavanje sa šminkom ne samo da može začepiti pore i izazvati iritaciju, već može i ubrzati proces starenja. „Nemojte ići na spavanje bez uklanjanja šminke (ako je nosite) i umivanja lica“, upozorava dr Garsija. “Osim što će vam začepiti pore i uzrokovati izbijanje akni, ostavljanje šminke može blokirati prirodni proces oporavka vaše kože. Kao rezultat, vaša koža može izgledati dosadno, grubo i izlizano – daleko od blistavog, mladalačkog tena koji zaslužujete.”

Iako je posljednja stvar koju ćeš možda poželjeti da uradiš nakon dugog dana, da opereš lice prije nego što legneš u krevet, ovo može napraviti razliku između hidrirane kože i zdravog izgleda te iritirane i ostarjele kože.

Foto: Shutterstock
Netretiranje vrata

Važno je zapamtiti da koža na vratu stari jednako kao i lice, a preskakanje nanošenja seruma i kreme za sunčanje na ovo područje može uzrokovati da izgledaš starije i pogoršati izgled opuštene kože. „Ne zaboravite svoj vrat! Nastavite sa rutinom njege kože na području vrata i dekoltea kako biste odgodili stvaranje finih linija, bora i smeđih mrlja na ovim područjima”, predlaže dr García. Ovaj korak traje samo dodatnu sekundu i može napraviti svu razliku u održavanju izgleda tvog mladalačkog sjaja i čvrste kože kako stariš.

Preskakanje kreme za sunčanje

Ovo je možda najvažniji korak u njezi kože protiv starenja od svih, a štedljivost na kremi za sunčanje sigurno može uzrokovati prerano starenje jer tvoja koža upija oštećenja od sunca i oštre UV zrake. „Ključno je zaštititi kožu od sunca“, naglašava Mamelak. “Uvijek koristite širok spektar sa SPF od najmanje 30 i ponovo nanesite svaka dva sata ili više ako plivate ili se znojite. Šeširi su vam uvijek prijatelji i kada je u pitanju zaštita kože.”

Samotamnjenje je postalo popularno s razlogom, a držanje tvog nježnog tena podalje od direktne sunčeve svjetlosti omogućiće ti da stariš elegantno i da ne doživiš razvoj staračkih pjega i finih bora u mladosti.

koža brže stari
Foto: freepik.com
Loša ishrana

Tvoja dijeta je zapravo zamršeno povezana s izgledom tvoje kože, a prehrambene navike prepune prerađenih sastojaka mogle bi s vremenom nanijeti veliku štetu tvom licu. „Voće i povrće sadrži obilje svojstava protiv starenja. Vaša koža je najveći organ u vašem tijelu, tako da ono što jedete crpi svoje hranljive materije“, objašnjava Mamelak.

Pročitaj

„Vitamini A i C su pretežno prisutni u voću i povrću koji su veoma važni za kožu. Vitamin A pomaže u reprodukciji i obnavljanju ćelija. Vitamin C je antioksidans koji štiti tkiva od slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje i bore.” Pridržavanje zdrave ishrane takođe može prirodno podstaći proizvodnju kolagena u tijelu, omogućavajući tvojoj koži da bude elastičnija i čvrsta, usporavajući proces razgradnje.

Dehidratacija

Uz uravnoteženu ishranu, ispijanje dovoljno vode takođe može imati značajan uticaj na tvoj ten, a dehidratacija čini fine linije i bore još očiglednijim. “Voda održava vašu kožu u najboljem izgledu – kada koristite hidratantnu kremu hidrirate izvana, ali kada pijete vodu hidrirate iznutra”, napominje Mamelak.

Izvor: shefinds.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum