Trenutno čitaš
3 namirnice za ravniji stomak

3 namirnice za ravniji stomak

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Ako pokušavaš imati ravan stomak ne postoji nikakva čarobna formula za to, a prvo što nam pada na pamet su niskokalorični obroci. Međutim, ako želiš izgubiti kilograme zdravom, postojanom brzinom, nije nužno jesti manje – zapravo je važno jesti odabranu hranu koja zasićuje tijelo i ubrzava metabolizam.

ravan stomak
Foto: Freepik

Zdravstveni stručnjaci, treneri fitnesa i stručnjaci prehrane preporučuju tri sastojka koja se mogu naći u svakodnevnoj ishrani dok pokušavaš izgubiti kilograme i smanjiti neželjeni višak masti na stomaku. Ako si na svom putu mršavljenja: jaja, zobene pahuljice i krompir su namirnice koje trebaš svaki dan imati u svom tanjiru.

Dr. Blackwell preporučuje da je dan najbolje započeti s jajima koja pospješuju metabolizam, napominjući da ova ukusna, svestrana hrana ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući sposobnost sagorijevanja masti. “Jaja sadrže visok sadržaj proteina koji je ključan za suzbijanje apetita, čime se povećava osjećaj sitosti i smanjuje žudnja za više ugljikohidrata kasnije tokom dana, što rezultira smanjenjem masnoće na trbuhu.”

ravan stomak
Foto: Shutterstock

Ako žudiš za nečim drugim osim jaja kada se probudiš, izvrsna hrana su zobene pahuljice. Zob je odličan izvor cjelovitih žitarica i sadrži mnogo vlakana i hranjivih tvari koje je čine zdravim obrokom ili međuobrokom. Baš kao i jaja, jedan od ključnih razloga zašto je zob tako dobra za mršavljenje je činjenica da nudi dovoljno sitosti. Vlakna u zobenoj kaši duže omogućavaju osjećaj sitosti što može spriječiti prejedanje.

Treba biti oprezan da se zdravstvene prednosti zobene kaše ne unište slatkim dodacima. Umjesto toga zdrava zobena kaša može se napraviti slana bez viška kalorija, što može biti savršen obrok za mršavljenje. Neki od najboljih dodataka i mješavina za zobene pahuljice uključuju orašaste plodove, cimet, borovnice, jagode i banane. U slanu zobenu kašu mogu se dodati paradajz, jaje, gljive, špinat.

ravan stomak
Foto: Pinterest

Čuli smo bezbroj puta da je skrob loša, ali mnoge su prednosti koje se mogu iskoristiti iz vlaknastog krompira. Ovo povrće je jedna od najboljih namirnica koje možeš redovito jesti ako želiš postići ravniji stomak i izgubiti koji kilogram. Bogat dijetalnim vlaknima, krompir će učiniti da se osjećaš sito, a osim toga, ova namirnica može spriječiti dehidraciju, što bi mogao biti jedan od najvećih razloga zbog kojih postoji problem s mršavljenjem.

Pročitaj

Mršavljenje i skidanje masti s trbuha ne podrazumijeva isključivo konzumiranje salata, nego postoji mnogo hranjivih, zasitnih i ukusnih namirnica koje su od pomoći u mršavljenju.

Izvor: shefinds.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum