Trenutno čitaš
20 joga poza kojima ćeš poboljšati psihičko i fizičko zdravlje

20 joga poza kojima ćeš poboljšati psihičko i fizičko zdravlje

Fizička, mentalna i duhovna briga odavno su povezane sa zdravstvenim koristima, a zajedno sa disciplinom se sve češće preporučuju kao pomoć kod najrazličitijih zdravstvenih problema, poput bolova u leđima, ali i anksioznosti i depresije.

Getty Images

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Bostonu takođe su pronašli dokaze da joga i vježbe disanja, mogu smanjiti probleme mentalnog zdravlja, kratkoročno i dugoročno.

U svrhu istraživanja, naučnici su izdvojili 30 pacijenata koji boluju od depresije i podjelili ih u dvije grupe. Svi učesnici su praktikovali lyengar jogu i koherentno disanje s jedinom razlikom u broju sesija u koje je svaka grupa bila uključena. Tokom tri mjeseca, grupa „visokog intenziteta“ je imala 123 časa seanse, dok je grupa s „malim intenzitetom“ na seanse potrošila 87 časova.

Rezultati su pokazali da se u toku prvog mjeseca kvalitet spavanja učesnika obje grupe značajno poboljšao, dok su se izuzetno popravila i mjerenja u pogledu pozitivnosti, fizičke isprljenosti, simptoma anksioznosti i depresije.

joga
Getty images

Pored toga što je naučno dokazano da pomaže u liječenju kod psihičkih poremećaja, benefiti koje donosi fizičkom zdravlju ne trebaju se zanemariti. Vrati vitalnost i energiju u svoje tijelo pomoću joge. Donosimo ti 20 joga asana za početnike, izvučenih iz Yoga Journal-a, američke medijske kompanije posvećene jogi i wellnessu od 1975. godine. Ove poze će imati koristi za tvoje zdravlje i opustiti um na tvom putu ka zdravlju.

Poza tadasana koju vidiš na slici ispod je početni položaj za mnoge druge poze, a poboljšava tvoje držanje, jača noge i učvršćuje stomak i zadnjicu.

Getty Images

Ovaj odmorni stav koji se zove balasana nježno rasteže kukove, bedra i gležnjeve. Smatra se i velikim ublaživačem stresa.

Getty Images

Sukhasana je udoban položaj za meditaciju i pomaže smirivanju uma. Takođe jača leđa i dobra je za istezanje koljena i gležnjeva.

Getty Images

Joga položaj drvo ili vrikshasana poboljšava tvoju ravnotežu i jača noge i leđa.

Getty Images

Trikonasana, odnosno trougao poza, osim što isteže noge i trup, mobilizuje kukove, povećava kapacitet pluća, oslobađa od stresa i pomaže probavi.

Getty Images

Svanasana ili poza pas koji gleda prema dole, pomaže da se istegne cijelo tijelo i oslobodi stresa, ostavljajući ti energiju. Osim toga, izvrsna je za leđa, pomaže u probavi i pomaže kod ublažavanja glavobolje.

Getty Images

Utkatasana ili poza stolice je intenzivno moćna poza, koja jača gležnjeve, noge i kičmu. Proteže ramena i prsa i ima snažan efekat na tijelo i um.

Getty Images

Navasana ili poza broda zateže trbušne mišiće i jača ramena i kičmu. Takođe pomaže u oslobađanju od stresa i poboljšava probavu.

Getty Images

Bhujangasana, odnosno kobra poza, dok jača kičmu i učvršćuje kukove, ova poza takođe proteže grudi, pluća, ramena i stomak. Odlična je i za pacijente sa astmom, jer otvara pluća i srce.

Getty Images

Paschimottanasana, odnosno poza u kojoj sjediš ima umirujući učinak i pomaže u oslobađanju od stresa. Isteže kičmu, ramena i tetive. Smatra se da djeluje dobro na snižavanje krvnog pritiska, poboljšavajući probavu i umirujući glavobolju i anksioznost.

Getty Images

Sarvangasana il most poza isteže prsa, vrat i kičmu. Takođe, poboljšava varenje i podmlađuje mišiće nogu. Olakšava bolove u glavi, glavobolje ili nesanice. Posebno koristi pacijentima koji pate od astme i krvnog pritiska.

Getty Images

Locust poza jača leđa, prsa, ramena, kičmu, ruke, kukove, noge i područje stomaka. Poboljšava cjelokupno držanje.

Getty Images

Upside-Down poza osim što smiruje um, ublažava umorne ili skučene noge i isteže leđa, noge i trup.

Pročitaj
filmovi

Getty Images

Virabhadrasana ili poza ratnika II povećava izdržljivost. Jača i isteže noge, prsa, pluća, gležnjeve i ramena. Ukoliko imaš problema sa kičmom, pokušaj pomoću nje ublažiti bol u leđima.

Getty Images

Uttanasana ili stojeći intenzivni preklop naprijed je smirujuća poza koja jača leđa i poboljšava držanje dok istežeš prednji trup i stimulišeš stomak.

Getty Images

Phalakasana ili plank poza osim toniranja trbuha, ojačava zglobove, ruke, ramena i mišiće donjeg dijela leđa.

Getty Images

Matsyendrasana ili poza uvrtanje u sjedećem položaju poboljšava fleksibilnost kičme i pomaže varenju. Poznato je i da umiruje bolove u leđima i odlična je za pacijente sa astmom.

Getty Images

Malasana ili vijenac poza jača donji dio tijela dok potiče probavu. Takođe se u njoj rastežu gležnjevi, prepone i leđa.

Getty Images

Janu Sirsasana ili poza poluštipaljka je umirujuća poza koja donosi fleksibilnost leđima i bokovima. Proteže kičmu, ramena, mišiće i prepone, i potiče jetru i bubrege, osim što pomaže u probavi.

Getty Images

 

Izvor: msn.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum