Trenutno čitaš
5 razloga da istražiš Urlu, rastuće kulinarsko središte Turske

5 razloga da istražiš Urlu, rastuće kulinarsko središte Turske

urla

Renomirani turistički vodič Lonly Planet, na svojoj listi “Najbolje destinacije za putovanja 2024.”, predlaže posjetu Urli, simpatičnom kvartu u Izmiru, koji se nalazi duž turske obale Egejskog mora. Ova gastronomska oaza sa Michelinovom ocjenom, poznata po vinogradima i restoranima od farme do stola, nudi kaldrmisane ulice, kamene kuće sa erkerima i luksuzne i udobne butik hotele.

Posjeta ovom prelijepom gradu u Turskoj pruža gostima priliku da zajedno otkriju prirodu, istoriju, kulturu i gastronomiju. Ovo je 5 razloga da istražiš ovaj živopisni egejski grad…

Letovi iz Sarajeva za Izmir kreću od 21. aprila, što građanima Bosne i Hercegovine daje priliku da posjete Urlu, simpatični kvart u Izmiru, koji je renomirani turistički vodič Lonely Planet uvrstio na svoju listu “Najbolje destinacije za putovanja 2024.”

Urla

Večeraj u restoranima koji su nagrađeni Michelinovim zvjezdicama

Uživati u dobrom životu u Urli znači uživati u prefinjenim maslinovim uljima, sočnim egejskim okusima i ukusnim vinima Urle. Posljednjih godina, inovativni kuhari su osnovali restorane koji pokazuju veličanstvenu blagodet ovih plodnih zemalja, stvarajući regionalno čudo od farme do stola sa održivim metodama proizvodnje.

Ovaj uspjeh je privukao pažnju Michelinovih ocjenjivača, donijevši Urli ukupno šest Michelinovih zvjezdica u vodiču za 2024. godinu. Osim tradicionalnih objekata koji osvajaju zvjezdice, u ovom malom okrugu se nalaze tri restorana s nagradama Zelena zvijeda i Sommelier.

Probaj vina Urle

Blaga klima Urle je idealna za vinogradarstvo. U drevna vremena, vina proizvedena u ovom području su stavljana u amfore i slana na obale zapadnog Mediterana i Crnog mora. Urla i dalje ostaje atraktivna vinska destinacija s kontinuiranim razvojem vinogradarstva. Iz tog razloga, Urla je domaćin godišnjeg Festivala berbe grožđa, koji se održava krajem augusta.

Duž vinske rute Urle, otkrićeš ukusna vina od sorti grožđa poput Urla Karası, Foça Karası i Gaydura; ove sorte su jedinstvene za regiju i ponovo su se počele proizvoditi u lokalnim boutique vinarijama.

Otkrij puteve maslina

Urla je smještena u najplodnijem dijelu Turske, a masline koje se uzgajaju u ovoj regiji donose obilje i bogatstvo na stolove već hiljadama godina. Kao dom stogodišnjih maslinjaka, ovo područje je dio regije poznate po kulturi proizvodnje maslina još od antičkih vremena.

U stvari, najstarija radionica za proizvodnju maslinovog ulja na svijetu nalazi se u Klazomenaiju, drevnom naselju Urle. Imaš priliku uživati u degustaciji maslinovog ulja, istražiti puteve maslina u Urli i u Muzeju maslinovog ulja Köstem u centru okruga čuti još više priča o maslinama u Anatoliji.

Pročitaj
samopouzdanje

Uživaj u sunčanoj i toploj egejskoj zimi

Urla ima prelijepe uvale i kristalno plavo more. Glamurozna i bezvremenska, Urla je takođe omiljeno zimsko odredište zahvaljujući sunčanoj, toploj egejskoj klimi koja inspiriše na opuštene šetnje slikovitim ulicama ili kroz prelijepe zelene krajolike.

Istraživanje lijepih gradskih trgova ili odmor u kafiću na otvorenom u hladu stogodišnjih platana su omiljene aktivnosti u ovoj oblasti. Osim toga, posjetioci mogu kupovati ručno izrađene proizvode na seoskim tržnicama.

Putuj kroz istoriju civilizacija

Urla, zadivljujuće lijepo primorsko mjesto, ističe se po svojoj bogatoj istoriji. Na samo sat vožnje od Urle nalazi se drevni grad Efes, u kojem se nalazi Aretemidin hram, koji se smatra jednim od sedam čuda antičkog svijeta, i impozantna Celsusova biblioteka.

Efes, koji se nalazi na listi UNESCO-ve svjetska baština, naseljen je već otprilike devet hiljada godina, obuhvatajući praistorijski, helenistički, rimski, istočnorimski, turski i osmanski period. Područje oko Efesa takođe vrijedi posjetiti, jer je dom jedinstvenih artefakata iz ranohrišćanskog perioda. Važna sveta mjesta regije uključuju Kuću Djevice Marije, Baziliku Svetog Ivana i Pećinu sedam usnulih mladića u Efesu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum