Trenutno čitaš
Slani užitak: Recept za štrudlu od špinata i fete

Slani užitak: Recept za štrudlu od špinata i fete

Prepusti se ukusima Mediterana uz ovaj ukusni recept za štrudlu od špinata i fete. Savršeno za marende, piknike ili kao slani zalogaj.

Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i minimalan trud, možeš napraviti jelo koje će sigurno impresionirati tvoju porodicu i prijatelje.

Sastojci:

  • 275 g  lisnatog tijesta
  • 2 češnja bijelog luka
  • 350g smrznutog špinata
  • 100 g feta sira
  • 1 jaje
  • 100g sira Gouda
  • So
  • Biber
  • Za premaz:
  • 1 jaje
  • 125 g mocarele
  • Sjemenke susama

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180°C. Odmrzni lisnato tijesto prema uputstvu na pakovanju. Kada se odmrzne, razvaljaj lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik.

U tiganju zagrij kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodaj sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Dodaj smrznuti špinat u tiganj, miješajući ga dok se dinsta. Začin solju i biberom po ukusu. Dinstaj dok se špinat ne zagrije i dok ne ispari višak vlage, oko 5-7 minuta.

Skini sa vatre i ostavi da se malo ohladi. Izmrvi feta sir u mješavinu špinata. Gouda sir narendaj i dodaj u mješavinu špinata i fete. Dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine.

U manjoj činiji umuti jedno jaje. Ivice lisnatog tijesta premaži umućenim jajetom.

Pročitaj

Smjesu ravnomjerno rasporedi preko lisnatog tijesta, ostavljajući rub od oko centimetar sa svih strana. Lisnato testo pažljivo umotaj, u čvrstu roladu.

U manjoj posudi umuti još jedno jaje i premaži vrh štrudle umućenim jajetom. Po vrhu pospi mocarela sir, a zatim obilno pospi susamom.

Peci u zagrijanoj rerni 35 minuta, odnosno dok štrudla ne porumeni i ne postane hrskava. Kada je pečeno, izvadi iz rerne i ostavi da se malo ohladi prije nego što narežeš na porcije.

Posluži toplo i uživaj u divnim ukusima ove štrudle od špinata i fete!

Ostale recepte potraži u rubrici Ultra ukusno.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum