Trenutno čitaš
Ovo su najbolje serije za sve ljubitelje istorijskih drama

Ovo su najbolje serije za sve ljubitelje istorijskih drama

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Ovi televizijski dragulji prenose gledaoce u prošla vremena, nudeći prozor u običaje, kostime i složenost davno prošlih dana. Dok uranjamo u svijet korzeta, kočija i dvorskih intriga, postaje očigledno da su istorijske drame više od pukih priča o istorijskim događajima.

Istorijske drame imaju jedinstvenu sposobnost da prepliću istoriju i fikciju, stvarajući tapiseriju koja ne samo da zabavlja već i obrazuje.

The Gilded Age (Pozlaćeno doba)

HBO serija The Gilded Age premijerno je prikazana 2022. godine i prati postavu izmišljenih likova s kraja 19. vijeka.

Evo službenog sinopsisa: „Američko pozlaćeno doba bilo je period ogromnih ekonomskih promjena, velikog sukoba između starih načina i potpuno novih sistema, i ogromnih bogatstava stečenih i izgubljenih. Od dobitnika Oscara i Emmyja Juliana Fellowesa, Pozlaćeno doba prati mladu ženu koja se seli kod svojih tetaka i brzo se upliće u društveni rat između njih i njihovih komšija sa novostečenim bogatsvom. U svijetu na rubu modernog doba, hoće li slijediti pravila društva ili će iskovati vlastiti put?”

U seriji glume Ben Ahlers, Debra Monk, Kelli O’Hara, Taylor Richardson, Celia Keenan-Bolger, Kristine Nielsen i drugi!

Druga sezona Pozlaćenog doba se trenutno emituje na HBO Max.

The Empress

Netflixova Carica zasnovana je na životu Elisabeth “Sisi” von Wittelsbach, princeze od Bavarske. Serija se fokusira na njenu romansu s carem Francom Jozefom od Austro-Ugarske. Sa naracijom duboko ukorijenjenom u priči o ljubavi i politici, Carica istražuje iskru koja je zapalila, opasan put borbe za moć.

The Great

Nikolas Holt i El Fanning glume ruskog cara Petra i caricu Katarinu Veliku, dok Katarina pokušava da izvede državni udar. Serija prati mladu Katarinu kako dolazi u Rusiju da se uda za Petra III iz Rusije, ali se nađe upletena u svijet dogmatskih vjerovanja i običaja, koje pokušava da promijeni.

Victoria

Ova serija prati kraljicu Victoriju, tokom njene vladavine. Žena na tronu i svi problemi koji dolaze uz to, i vrlo netipična romansa. Prva sezona prati Viktorijin rani život, uključujući njenu vezu sa suprugom Albertom i njene političke odgovornosti od 1830-ih do 1850-ih. Serija se prikazivala 3 sezone.

The Cook of Castamar

Zasnovana na romanu Fernanda J. Munjeza, ova španska drama smještena je u Madrid 1720. godine, prateći ljubavnu priču između talentovane kuharice i vojvode koji se nedavno vratio u aristokratsko društvo.

Pročitaj
Šutnja

Downtown Abbey

Serija Downtown Abbey se emitovala od 2010. do 2015. i pokupila tone pohvala kritičara i TV publike!

Iako glavni likovi serije, porodica Crawley, nisu postojali u stvarnom životu, nekoliko sporednih likova i događaja u seriji Downtow Abbey zasnovano je na stvarnoj istoriji!

Nakon završetka serije, 2019. je objavljen film koji je nastavio narativ Downtown Abbey. Godine 2022. objavljen je film Downtown Abbey: A New Era, koji je označio novo poglavlje u priči porodice Crawley!

The English Game

Za još jednu dozu fikcionalizovane britanske kulturne istorije, pogledajte ovu mini seriju o poreklu modernog engleskog fudbala. Istorijska sportska drama prikazuje dva sportista iz 19. vijeka — Arthura Kinnairda (Edward Holcroft) iz više klase i Fergusa Sutera (Kevin Guthrie) iz radničke klase — koji će, kada ih sudbina spoji, promijeniti igru zauvijek. A ko bi bolje ispričao ovu priču o prelasku klasne podjele od tvorca Downton Abbeyja, Juliana Fellowesa?

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum