Trenutno čitaš
Korejski beauty trendovi

Korejski beauty trendovi

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Svi koji vole kozmetiku, znaju da neki od najinovativnijih proizvoda za njegu kože dolaze iz Koreje. Bilo da se radi o esencijama, serumima ili maskama, korejski kozmetički proizvodi, poznatiji kao K-beauty, kročili su na tržišta van Azije i osvojili svijet. “Zemlja jutarnjeg mira”, nedavno se učvrstila na treće mjesto na listi najvećih svijetskih izvoznika kozmetike poslije Francuske i Sjedinjenih američkih država. Korejski beauty trendovi, odavno su osvojili svjetska tržišta i postali globalni fenomen, hajde da vidiš zašto?

Foto: pexels
Prirodni sastojci

Korejski koncept njege kože stavlja naglasak na prirodne sastojke, a eliminiše sve sastojke koji nisu potrebni da bi preparat djelovao, poput parabena, sulfata, boja i vještačkih mirisa. Njihova kozmetička industrija okreće se biljnim sastojcima, koji su nježni za kožu, a neki od njihovih brendova su i veganski.

Korejska kozmetika sadrži mnogo tradicionalnih biljnih sastojaka, koji su poznati i pod nazivom „Hanbang“ (tradicionalna korejska medicina bazirana na biljnim lijekovima). Najpoznatiji među tim sastojcima su:

  • Centella asiatica (poznatija i po imenu “cica”) biljka koja se uzgaja u Aziji, poznata po tome što djeluje protiv zapaljenja. Benefiti ove biljke su ublažavanje crvenila i regeneracija kože. Cica je sastojak pogodan svakom tipu kože.
  • Carrot seed oil ili ulje sjemena mrkve sadrži vitamin A, koji je odličan antioksidans. Djeluje protiv starenja, gljivica i bakterija i ima antiinflamatorni efekat.
  • Camelia sinesis odnosno zeleni čaj koji je veoma moćan antioksidans, a pomaže u zaštiti kože od oštećenja iz životne sredine i usporava njeno starenje. Zbog polifenola u zelenom čaju za koje se pokazalo da djeluju kao jak antiinflamatorni agens, zeleni čaj kao sastojak kozmetike pomaže u smanjenju crvenila.
  • Propolis je prirodni sastojak poznat po svojim antiseptičkim i ljekovitim sposobnostima, što ga čini idealnim sastojkom kozmetike za one sa masnom kožom sklonom aknama. Takođe, djeluje hidirajuće, regenerativno i umirujuće na kožu.
Foto: freepik
Duplo čišćenje lica

Korejska metoda duplog čišćenja, uključuje čišćenje lica u dva odvojena koraka. U prvom koraku koristi se sredstvo za čišćenje na bazi ulja, koje uklanja nečistoće kao što su zagađivači, sebum i tragovi krema sa SPF zaštitom. Drugi korak je sredstvo na bazi vode, koje će ukloniti znoj i prljavštine. Zajedno, ova dva koraka pružaju dubinsko čišćenje, koje nije moguće postići samo jednim sredstvom.

Sredstva na bazi ulja mogu se naći u čvrstom ili tečnom obliku. U čvrstom obliku dostupna su kao kreme ili balzami. Kada koristiš sredstvo za čišćenje na bazi ulja, vodi računa da ga nanosiš na suvu kožu. Nakon što umasiraš sredstvo za čišćenje na bazi ulja u kožu, dodaj malo vode i nastavi sa masažom lica. Mješavina će tada postati mliječna, nakon čega možeš da je ukloniš sa kože. Bitno je napomenuti da ako imaš kožu sklonu aknama, biraš sredstva na bazi ulja koja su nekomedogena.

Kada naneseš i ispereš sredstvo za čišćenje na bazi ulja, možeš preći na upotrebu sredstva za čišćenje na bazi vode, što je neophodno ako želiš ukloniti preostalo ulje sa kože.

Maske za lice

Korejske maske za lice, poznatije kao sheet maske već neko vrijeme dominiraju medju beauty trendovima u svijetu. Koriste se jednokratno, uglavnom su napravljene od pamuka i natopljenje su hranljivim materijama i vitaminima u obliku seruma, koji vlaže i hidriraju kožu, imaju umirujuća, anti-age i antioksidativna svojstva.

Ove maske spadaju u instant rješenje za njegu kože, ali imaju i dugoročne prednosti, jer njihova pamučna vlakna omogućavaju da hranljivi sastojci prodru duboko u slojeve tvoje kože.

Ako želiš najbolje rezultate masku koristi nakon što opereš lice i drži je na licu onoliko vremena, koliko je predviđeno. U slučaju da se predugo drži na licu, može izazvati iritaciju.

Foto: pexels
Probiotici

Probiotici kao sastojak u kozmetici djeluju na održavanje mikrobioma kože – ekosistema bakterija u našim tijelima. To znači da sadrže žive kulture „zdravih“ bakterija, koje pomažu u jačanju kožne barijere, sprečavanju i umirivanju akni, održavanju pH nivoa kože, daju čvrstinu i poboljšavaju teksture kože.

Pročitaj
dakota johnson

Spadaju u veoma blage sastojke, koji obezbjeđuju koži hranljive materije i podstiču njenu prirodnu odbranu od slobodnih radikala i loših bakterija. Pošto se probiotici prirodno nalaze na koži, obično ne izazivaju iritacije i stoga su pogodni za sve tipove kože, pa čak i za osjetljivu kožu.

Najčešće se probiotici nalaze u esencijama, ampulama i serumima, ali mogu se naći i u sredstvima za čišćenje i kremama. Probiotici se dobijaju fermentacijom, procesom koji takođe pomaže da se hranljivi sastojci lakše apsorbuju u kožu.

Ukoliko još uvijek nisi isprobala benefite korejske kozmetike, pravo je vrijeme za to.

Kristina Blagojević

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum