Ultra Moderno

Zašto su parabeni u kozmetici toliko omraženi?

IuteCredit
IuteCredit

Parabeni nisu baš voljeni u industriji njege kože. Izbjegavaju ih i kozmetičke marke i kupci. Brzi prolazak pored polica sa proizvodima za ličnu njegu u lokalnoj drogeriji, otkriće mnoštvo krema i sredstava za čišćenje, koji s ponosom nose natpis “bez parabena”.

parabeni u kozmetici
Foto: freepik.com

Međutim, najomraženiji sastojak njege kože možda nije toliko loš, kao što misliš. Parabeni, koje već dugo demonizuju takozvani „zeleni“ brendovi ljepote, imaju vrlo važnu svrhu: pomažu u sprečavanju maski i hidratantnih krema da proizvode plijesan i bakterije.

Šta su parabeni?

Najjednostavnije rečeno, parabeni su konzervansi. Najčešće se nalaze u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima, ali se mogu naći i u hrani (sosevima, soft pićima). “Parabeni su skupina hemikalija, koje rade na umjetnom očuvanju proizvoda za njegu kože i ljepote i sprečavaju ih da stvaraju plijesan i bakterije”, objašnjava dr. Stacey Chimento iz Riverchase dermatologije. “Pomažu da proizvodi, koji koriste kvarljive sastojke imaju duži rok trajanja od onoga što se obično očekuje.” Vrste parabena, koji se obično koriste u kozmetičkim proizvodima uključuju metilparaben, propilparaben, butilparaben i etilparaben.

parabeni u kozmetici
Foto: freepik.com
Zašto su parabeni omraženi?
IuteCredit
IuteCredit

Studije su pokazale, da parabeni mogu prodrijeti kroz kožnu barijeru i ući u tkivo ispod. Istraživanja takođe kažu, da mogu da imitiraju estrogen, remeteći time hormonalni balans. “Previše estrogena u tijelu može prouzrokovati povećani rizik od raka dojke i moguće probleme s reprodukcijom”, kaže dr. Chimento. Međutim, nema dovoljno dokaza koji definitivno povezuju upotrebu parabena s rakom – iz tog razloga Svjetska zdravstvena organizacija, nikada nije zabranila parabene. Doktor Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja dermatologije u bolnici Mount Sinai, ističe da se parabeni koriste u „izuzetno malim količinama“ u proizvodima za njegu kože. Takođe tvrdi da ne postoje dokazi, da upravo parabeni iz kozmetike utiču na narušavanje našeg zdravlja.

Postoje li efikasne alternative za parabene?

Mnogi brendovi za ljepotu izbjegavaju parabene. Navode se natrijum benzoat i kalijum sorbat, kao najčešće korištene zamjene. Doktor Chimento dodaje da određene kiseline, poput sorbinske i benzojeve kiseline, takođe djeluju slično parabenima, blokirajući stvaranje neželjenih gljivica i bakterija.

parabeni
Foto: unsplash.com
Da li treba izbjegavati kozmetiku sa parabenima?

Svakako treba da obraćamo pažnju na sastojke proizvoda, koje kupujemo. Treba ipak znati da su parabeni posebno prozivani od brendova, koji žele svoje proizvode da klasifikuju kao “zelene”. Ovakvi brendovi grade marketing na strahu i koriste i naglašavaju razliku između “zelenih” i “štetnih” proizvoda. “Parabeni su tu s razlogom: da zaustave rast bakterija i drugih loših sastojaka u vašim proizvodima. Bila bih više zabrinuta da uopšte ne koristim konzervanse za rizik od infekcije ”, objašnjava Sofie Pavitt, kozmetičarka.

Dermatolog dr. Hadley King ističe, da i prirodni sastojci mogu nositi rizik (eterična ulja su, na primjer, čest uzrok alergijskog kontaktnog dermatitisa). Izvor sastojka ne određuje njegovu sigurnost. ‘Hemikalije’ su možda prljava riječ u svijetu ljepote, ali to zapravo nije tako – supstance biljnog porijekla su tehnički još uvijek hemikalije, a mogu biti sigurne ili opasne. Postoje čak i prirodni sastojci poput ulja soje, lavande i čajevca koji mogu poremetiti endokrini sistem”, kaže on, dodajući da su neki od najcjenjenijih sastojaka njege kože – naime retinol, peptidi i niacinamid – sintetičke hemikalije. „Prirodno nije uvijek bolje ili sigurnije. Na kraju krajeva, otrovni bršljan je potpuno prirodan.”

Izvor: hypebae.com

Slični članci

Maske za njegu lica koje možeš napraviti kod kuće

Ultra magazin

5 načina kako da tvoje oči izgledaju veće

Ultra magazin

5 “modnih” horoskopskih znakova sa istančanim osjećajem za estetiku, stil oblačenja i modu

Ultra magazin