Trenutno čitaš
10 umjetnica impresionističkog pravca za koje možda ne znaš

10 umjetnica impresionističkog pravca za koje možda ne znaš

Impresionizam se često povezuje s umjetnicima kao što su Claude Monet i Edgar Degas. Međutim, žene iz tog slikarskog pravca se rijetko pominju. Uprkos činjenici da su mnoge umjetnice stvorile izvanredna impresionistička djela i dalje su manje zastupljene i poznate od muškaraca impresionista. Evo 10 legendarnih umjetnica koje su stvarale izvanredna impresionistička djela.

Nadežda Petrović

Foto: thecollector.com – Self Portrait by Nadežda Petrović, c.1907, via Internet Archive

Srpska slikarka i kritičarka Nadežda Petrović rođena je 1873. godine. Otac joj je bio učitelj crtanja pa je ova umjetnica počela da slika u ranom djetinjstvu. Otišla je u Minhen 1898. godine da studira u školi koju je vodio Anton Ažbé. Školu je pohađalo nekoliko srpskih, ali i međunarodnih umjetnika kao što su: Vasilij Kandinski, Aleksej fon Javlenski, Antonin Hudeček, Edvard Okun, Hans Hofman, David Burliuk, Herman Lipot i Šandor Zifer. Kasnije je studirala kod Juliusa Extera čiji uticaj se osjeti u prvim radovima Nadežde Petrović. Petrovićeva je željela da pronađe stil inspirisan njenim rodnim selom. Ovu tendenciju pokazuju njeni prikazi šumadijskog kraja. Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Nadežda Petrović bila je medicinska sestra. Za vrijeme Balkanskih ratova oboljela je od tifusa i kolere i na kraju umrla od tifusa 1915.

Berthe Morisot

Foto: thecollector.com – Reclining Woman in Grey by Berthe Morisot, 1879, via ARTnews

Francuska slikarka Berthe Morisot rođena je 1841. Kao unuka poznatog rokoko slikara Jean-Honoréa Fragonarda, Berthe Morisot je vjerovatno imala urođeni umjetnički talenat. Svoju umjetničku karijeru shvatila je vrlo ozbiljno i sa 23 godine izlagala je svoje radove u Salonu. Upoznala je Édouarda Maneta 1868. godine i postali su bliski prijatelji. Oboje su uticali jedno na drugo. Udala se za Manetovog mlađeg brata Eugènea 1874.

Njeni radovi često prikazuje trenutke iz privatne sfere doma. Njena delikatna upotreba boja jedan je od njenih zaštitnih znakova. Rad umjetnika i umjetnica impresionista bio je oštro kritikovan u to vrijeme, pa ni Morisot nije bila izuzetak. Međutim, prodala je više djela od svojih muških kolega kao što su Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir i Alfred Sisley.

Mary Cassatt

Foto: thecollector.com – On a Balcony by Mary Cassatt, 1878-1879, via Art Institute Chicago

Mary Cassatt je bila američka slikarka i grafičarka rođena 1844. u Allegheny Cityju, koji je danas dio Pittsburgha. Kao i Morisot, Cassatt se koncentrisala na prikaze privatnog života, posebno na one koji prikazuju žene koje brinu o svojoj djeci.

Kad je bila dijete, Cassatt je živjela u Evropi pet godina. Imala je privatnog učitelja umjetnosti i pohađala Akademiju likovnih umjetnosti u Pennsylvaniji od 1861. do 1865. godine. Putovala je u Evropu 1866. godine i studirala s umjetnicima kao što su Jean-Léon Gérôme i Thomas Couture. 1872. imala je svoju prvu značajnu izložbu u Salonu. Dvije godine nakon toga se zauvijek preselila u Pariz. Inspirisali su je Gustave Courbet i Edgar Degas, koji je bio njen prijatelj.

U ranim fazama svoje umjetničke karijere, Cassatt je često portretisala žene iz srednje i više klase. Njen rad “Na balkonu” prikazuje modernu ženu koja čita novine, a ne roman. To ukazuje na činjenicu da iako je žena prikazana u privatnom okruženju, ona i dalje sustiže savremeni svijet koji se dešava izvan njenog doma.

Marie Bracquemond 

Foto: thecollector.com – On the Terrace at Sèvres by Marie Bracquemond, 1880, via The Clark Art Institute, Williamstown

Francuska umjetnica Marie Bracquemond rođena je 1840. Prvo je počela slikati kao dijete i uglavnom je bila samouka umjetnica. Bracquemond je željela da napravi rođendanski poklon svojoj majci i za to je koristila pigmente koje je izvlačila iz cveća. Ovaj kreativni pokušaj oduševio je članove njene porodice, pa su joj kupili kutiju vodenih boja. Nažalost, njen suprug nije odobravao njenu karijeru umjetnice i uopšte impresionizam kao pokret. Njeni radovi bili su dio tri impresionističke izložbe, ali je, nažalost, umjetnica prestala da slika 1890.

Eva Gonzalès 

Foto: thecollector.com – The Bouquet of Violets by Eva Gonzalès, ca. 1877-78, via the Metropolitan Museum of Art, New York

Eva Gonzalès je rođena u Parizu 1849. godine. Poticala je iz umjetničke porodice. Njen otac je bio pisac, a majka muzičarka. Gonzalès je počela uzimati časove umjetnosti kada je imala 16 godina. Nekoliko godina kasnije upoznala je Édouarda Maneta i postala njegova učenica i model. Godine 1870. izlagala je svoje radove u Salonu u Parizu. Njena umjetnost je ponekad bila kritikovana zbog toga što je previše ličila na Manetove radove.

Rad Eve Gonzalès predstavljen je na nekoliko značajnih izložbi, ali umjetnica je, nažalost, umrla na porođaju kada je imala samo 34 godine. Njena porodica je nakon njene smrti organizovala retrospektivu koja je obuhvatila 88 radova. Njeno djelo “Buket ljubičica” prikazuje njenu sestru Jeanne koja joj je modelirala, a i sama bila umjetnica.

Cecilia Beaux 

Foto: thecollector.com – Self-Portrait by Cecilia Beaux, 1894, via National Museum of Women in the Arts, Washington

Cecilia Beaux je bila veoma cijenjena slikarka portreta. Američka umjetnica rođena je 1855. godine u Filadelfiji. Baš kao i Eva Gonzalès, Cecilia Beaux je uzimala časove umjetnosti kada je imala 16 godina. Otvorila je studio u Filadelfiji 1883. godine, a njen rad “Poslednji dani detinjstva” bio je izložen u Salonu 1886. Putovala je Evropom i studirala u Parizu. Kada se vratila u Filadelfiju, važila je za jednu od najboljih slikarki portreta.

Beaux je postala prva žena instruktorka na Akademiji likovnih umjetnosti u Pennsylvaniji. Stil francuskih umjetnika impresionista uticao je na njen rad, ali je Beaux zadržala jedinstven način izražavanja. Njen uspjeh u portretima prepoznat je kada je naslikala portret gospođe Theodore Roosevelt. Nakon povrede 1924. godine, prestala je da slika.

Lilla Cabot Perry 

Foto: thecollector.com – Lady with a Bowl of Violets by Lilla Cabot Perry, ca. 1910, via National Museum of Women in the Arts, Washington

Američka umjetnica Lilla Cabot Perry rođena je 1848. godine u Bostonu. Njen rad inspirisan je inovativnim stilom francuskih umjetnika impresionista. Bila je značajan predstavnik ovog stila u SAD-u. Umjetnica je imala tri kćerke sa profesorom književnosti. Njihove ćerke su često prikazivane u likovnom stvaralaštvu Lile Cabot Perry.

Pročitaj

Claude Monet je imao značajan uticaj na njena djela. Njena porodica je obično provodila ljeta u blizini Moneove kuće u Givernyju u Francuskoj. Monet joj je postao prijatelj i učitelj, a njen muž Perry je držao predavanja i pisao eseje o francuskim impresionističkim umjetnicima.

Umjetnica je takođe živjela u Tokiju od 1893. do 1901. Njen boravak u Tokiju je imao ogroman uticaj na njenu umjetnost jer je naslikala više od 80 djela inspirisanih japanskim motivima. Uticaj je vidljiv i u njenom radu “Dama sa zdjelom ljubičica”.

Louise-Cathérine Breslau

Foto: thecollector.com – La Toilette by Louise-Cathérine Breslau, 1898, via Christie’s

Louise-Cathérine Breslau rođena je 1856. u Minhenu. Bolovala je od akutne astme i morala je provoditi dosta vremena u kući što je značilo da je imala i privatnog učitelja. Majka ju je potom poslala u privatnu umjetničku školu u Cirihu. Pošto nije bilo moguće da žena dalje nastavi umjetničko obrazovanje, Louise-Cathérine Breslau je morala napustiti Švicarsku. Otišla je u Pariz da studira. Bila je ambiciozna studentkinja posvećena karijeri umjetnika. Samo dvije godine nakon studija umjetnosti, jedan njen rad je prihvaćen od strane Salona. U narednih nekoliko godina mnoge njene slike bile su prikazane u prestižnom Salonu.

Anna Ancher

Foto: thecollector.com – Harvesters by Anna Ancher, 1905, via National Museum of Women in the Arts, Washington

Danska umjetnica Anna Ancher rođena je 1859. godine. Bila je jedini član umjetničke kolonije Skagen Painters. Pošto ženama nije bilo dozvoljeno da pohađaju Kraljevsku dansku akademiju likovnih umjetnosti u Kopenhagenu, Ancher je otišla u privatnu školu u Kopenhagenu. Umjetnica je nastavila slikati nakon što joj se rodila kćerka Helga, što u to vrijeme nije bio čest slučaj. Bila je dio skandinavskog modernog probojnog pokreta, koji je imao za cilj istinito oslikavanje stvarnosti umjesto idealizovanja subjekta. Poput mnogih impresionističkih umjetnika, Ancher je pokušala prikazati promjenjivu prirodu svjetlosti.

Laura Muntz Lyall

Foto: thecollector.com – Nature Morte by Laura Muntz Lyall, 1900, via National Gallery of Canada, Ottawa

Umjetnica Laura Muntz Lyall rođena je 1860. godine u Engleskoj. Njena porodica se preselila u Kanadu dok je ona još bila dijete. Prvobitno je željela da bude učiteljica, ali je zbog interesovanja za umjetnost počela da ide na časove slikanja. Nakon toga je otišla u Pariz da studira. Tokom svog boravka u Francuskoj, bila je pod uticajem djela umetnika impresionista. Laura Muntz Lyall se vratila u Kanadu i osnovala studio u Torontu. Postala je saradnik Kraljevskog koledža umjetnosti i prva žena slikarka koja je stekla međunarodnu popularnost izvan Kanade. Njeni radovi prikazani su na izložbama u Čikagu i Parizu.

 

Izvor: thecollector.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum