Trenutno čitaš
Planinsko jezero u obliku srca trebaš posjetiti bar jednom u životu

Planinsko jezero u obliku srca trebaš posjetiti bar jednom u životu

Često pišemo o ljepotama naše zemlje kojima se uvijek iznova divimo, o nekim nedovoljno istraženim destinacijama i prirodnim fenomenima, ali odlučili smo u ovom tekstu da spomenemo Trnovačko jezero, koje se nalazi u Crnoj Gori. 

Iako se nalazi na teritoriji Crne Gore do ovog jezera se može stići iz pravca Bosne i Hercegovine i ovaj prilaz je bliži nego prilaz iz Crne Gore. Ako ideš iz Bosne i Hercegovine do ovog ušuškanog smaragdnog jezera trebaće ti nešto više od dva sata, a ako se ipak odlučiš krenuti iz Crne Gore pred tobom je uspon u trajanju oko 6 sati u jednom smjeru veoma strmom stazom.

Osim po bistrini svoje smaragdno zelene boje te okruženosti planinskim klancima, ovo je jezero posebno zbog svog srcolikog oblika. Ledenjačkog je porijekla, a do njega se stiže šumskim, planinarskim stazama, no sav se trud uspona itekako isplati s obzirom na to o koliko se lijepom mjestu radi. Netaknuta priroda ovdje oduzima dah, a svaki planinar ovdje će pronaći utočište za odmor. Postoje i mogućnosti kampovanja pored jezera, a za one najhrabrije i kupanje u njemu. Kažemo najhrabrije jer voda je zaista hladna s obzirom da se nalazi na 1517 metara nadmorske visine.

Trnovačko jezero je okruženo planinskim gorostasima: Maglićem, Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem. Sa svojim vrhovima od preko 2000 metara nadmorske visine izgleda kao opkoljeno i zaštićeno. A ono ušuškano, sa svojim neobičnim izgledom, šta drugo može nego da plijeni svojom ljepotom i mirom. Predivni su prizori na jezero sa svih ovih planinskih vrhova koji ostavljaju bez daha.

U ove pomalo neistražene planinske dijelove Balkana, možeš se uputiti sa organizovanom planinarskom turom koje ljeti svakodnevnono idu u pohod do Trnovačkog jezera, a ono što je zagarantovano je da ćeš se na prvi pogled zaljubiti u ovo jezero u obliku srca.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum