Ultra Zanimljivo

Znaš li šta se dešava sa odjećom koju odneseš na recikliranje?

Nikada nije bilo lakše reciklirati odjeću koja nam više nije potrebna. Velike robne marke kao što su H&M, Zara i Adidas imaju u svojim prodavnicama punktove gdje se može ostaviti stara odjeća, a veoma često zauzvrat daju vaučer ili popust pri sljedećoj kupovini.
Foto: Getty Images

Ali šta se zapravo dešava sa odjećom kada je recikliramo? H&M menadžerka za održivost objasnila je da se “većina tekstila koja se prikupi sortira za ponovno nošenje, 35 do 40% se reciklira i postaje proizvod za drugu industriju ili se prave nova tekstilna vlakna.”

Foto: Getty Images

Ostatak odjevnih predmeta, koji se ne mogu ponovo upotrijebiti ili reciklirati postaju “gorivo za proizvodnju energije”. H&M je počeo saradnju sa ICO, kompanijom koja se bavi prikupljanjemm korištene odjeće, kako bi bili sigurni da se što više odjeće ponovo iskoristi i reciklira, i kako bi imali garanciju da nijedan odjevni predmet koji je vraćen neće završiti na smetlištu.

Kada očistiš ormar i odneseš neželjenu odjeću na recikliranje počinje komplikovano putovanje tvoje korištene odjeće. Prema izvještaju iz 2017. godine, 70% odjeće koja se prikupi u SAD i Evropi je u dovoljno dobrom stanju da se opet koristi.

Foto: Getty Images

Oko 20% odjeće koja se može ponovo koristiti prodaje se u zemlji, dok se ostatak prodaje trgovcima tekstilom koji ih sortiraju i šalju u zemlje kao što su Uganda, Kenija, Mađarska i Pakistan. Kada odjeća stigne na odredište, 70% se ponovo koristi, dok se ostatak reciklira u proizvode niže vrijednosti – materijal za izolaciju ili krpe za čišćenje.

Međutim, uvoznici korištene odjeće sve više postaju preplavljeni količinom koja im se šalje. Američka fondacija OR koja se bori za riješenje problema sa korištenom odjećom u Gani, gdje svake godine stigne 30.000 tona odjeće, kaže da 40% odjeće koju Gana primi ide direktno na smetlište.

“Zemlje su zabrinute zbog uzimanja korištene odjeće, jer žele zaštititi sopstvenu primarnu industriju. Izazov je stvaranje tržišta za recikliranje, kreirajući potražnju za reciklirana vlakna,” rekao je Keith James, specijalni savjetnik u akcijskoj grupi za ekologiju.

Foto: Getty Images

Mehaničko recikliranje, koje uključuje drobljenje odjevnih predmeta često dovodi do smanjenja kvaliteta materijala. Da bi se reciklirani materijal ponovo koristio za proizvodnju odjeće, reciklirana vlakna moraju se pomiješati sa izvornim materijalom. Jedan od problema drobljenja je taj što vlakna postaju kraća, a broj puta koji se može reciklirati odjeća na taj način je ograničen.

Odjeća se za recikliranje sortira po vrsti materijala i boji, ali odjeća koja je napravljena od miješanih materijala kao polipamuk (mješavina pamuka i poliestera) predstavlja jedan od većih problema. Zajedno sa bojenom tkaninom i ostalim zagađivačima, različiti materijali se ne mogu razdvojiti tako da većina ovog tekstila ide direktno na smetlišta ili na mjesta gdje se pale.

Mješavine materijala su problematične za proces recikliranja, na primjer mješavina poliestera i pamuka je u pređi i veoma se teško razdvaja.

Srećom, razvijene su nove hemijske tehike recikliranja koje riješavaju problem miješanog tekstila. Prošli mjesec, Švedska drvna kompanija Södra, koja obezbjeđuje celulozu za tekstilnu industriju, predstavila je novu tehnologiju koja će omogućiti recikliranje poli mješanih materijala (iako je za sada moguće samo sa bijelim polipamukom).

Foto: Getty images

Pamuk se ponovo koristi u svom proizvodu od celuloze koji se pretvara u materijale poput liocela i viskoze, dok se poliester trenutno koristi za energiju. Ovo je tek prvi korak koji nam daje do znanja da je tehnologija dostupna.

U međuvremenu, stanite i razmislite šta kupujete i gdje će to završiti jednog dana kada vam ta odjeća više ne bude potrebna. Velika količina odjeće završi na smetlištima i to je ogroman problem na globanom nivou. Mi kao potrošači imamo kontrolu da li ćemo ili ne, nastaviti da pridonosimo tom problemu.

 

Izvor: vogue.com.au

Slični članci

Sanjin Hamidović: “Zbog velike potražnje, sedmične usluge čarter letova iz Kine za Evropu smo produžili do kraja godine”

Ultra magazin

Ovi horoskopski znakovi najviše uživaju u samoći i vole vlastito društvo

Ultra magazin

Kako spriječiti suhoću grla nakon buđenja?

Ultra magazin