Ultra Inspirativno

Znaš li šta je sretan novac?

Finansijski guru Ken Honda objašnjava kako izbjeći negativne osjećaje prema novcu. Cilj je postići zen vezu sa svojom ekonomskom situacijom, zaraditi više i izbjeći da te troškovi i budućnost ne opterete.

Unsplash

Kada je Ken Honda bio dijete, divio se svom ocu, čovjeku koji je bio nevjerovatno pozitivan, bavio se ekonomijom i uzdržavao je svoju porodicu. Sve dok nisu došla teška vremena, bankrotirao je i karakter mu se potpuno promijenio. Njegov sin nije razumio njegovu transformaciju. Zato je odlučio da se posveti proučavanju kako ekonomska situacija utiče na naše živote.

Plod istražvanja je knjiga “Sretan novac”, koja se prodala u više od 7 miliona primjeraka smo u Japanu, u kojoj objašnjava kako imati zdrav odnos sa svojim bankovnim računom.

Unsplash

Pitanje je “Da li postoji direktna veza između novca i sreće? Honda kaže da ne postoji. On tvrdi da možemo da izaberemo perspektivu iz koje ćemo posmatrati situaciju. Najčešća i katastrofalna se tiče neimaštine, koja se sastoji od razmišljanja da svijet nije bio fer prema tebi. Vjerovanje da ne postižeš nešto dovoljno brzo, dok neko drugi uživa, učiniće da djeluješ zbog straha, ljubomore i pohlepe, što znači da ćeš se stalno opterećivati činjenicom da će neko drugi uzeti nešto što tebi pripada.

Na taj način, čak i ako zaradiš nevjerovatno mnogo novca, biće nesretan novac. Zbog toga, Honda predlaže da promijeniš ovaj način razmišljanja i počneš da razmišljaš na zen način – tvoj cilj je da radiš ono što voliš i da živiš od toga. Na taj način imaćeš sretan novac, novac koji primaš sa radošću i koji te ne plaši i nisi njegov rob, jednostavno ti služi da živiš.

Unsplash

Prevaziđi prošlost

Ovaj mentalitet obilja učiniće da ti bude jednostavnije da poboljšaš svoju ekonomsku situaciju, da ti bude lakše da vidiš prilike i da se osjetiš kreativnije i sposobnije da prevaziđeš teškoće. “Oslobodićeš se i kreirati  sopstvenu sudbinu,” objašnjava Honda, što će te ohrabriti da obratiš pažnju na finansijske traume i da pobjegneš od naslijeđenih stavova. Bilo da su tvoji uzori bile škrte osobe, štediše ili kompulsivni potrošači, moraš da se potrudiš da ih razumiješ. Kako bi prekinuli krug nesretnog novca, moramo izbrisati staro i početi ispočetka.

Unsplash

Pronađi svoj talenat

Honda kaže da svi imamo talenat, samo treba da ga otkrijemo. Nakon što otkriješ i razviješ svoj i što ga više dijeliš, privući ćeš više pozitivnog bogatstva. Strast prema poslu koji radiš utiče na taj tok. Osnovno je da vjeruješ u sebe i u ljude koji te okružuju, na taj način ćeš prekinuti negativne emocije koje te sprečavaju da napreduješ i da uživaš u zaradi. “Samouvjerenost i strah ne mogu da žive zajedno”.

Unsplash

Ne poredi se sa drugima

Sljedeći korak je da prestanemo da se poredimo sa drugima i da se zapitamo ko smo danas i ko smo bili juče. “Mjeri svoj uspjeh na osnovu toga koliko daleko napreduješ kao osoba, tako ćeš uvijek napredovati i naći ćeš sreću,” kaže Honda, koji te ohrabruje da živiš u okviru svojih mogućnosti.  Preporučuje da budemo zahvalni i kada nas plaćaju i kada mi plaćamo. “Arigato (Puno hvala na japanskom) je veoma moćna riječ kada se radi o novcu. Što je više puta kažeš, veći će biti tvoj osjećaj blagostanja.”

Slični članci

6 stvari koje bi djeca trebalo da čuju od svojih očeva

Ultra magazin

Moj intuitivni život – od preopterećene do oslobođene žene

Ultra magazin

Kako zaustaviti pretjerano razmišljanje i nepotrebnu brigu?

Ultra magazin