Ultra Moderno

Znaš li rok trajanja svoje šminke?

Provjeravaš li redovno rok trajanja svoje šminke u neseseru? To je veoma važno za tebe, zato ti donosimo savjete kako da vodiš računa o tome.

Foto: Lionesse

Ali, ako makeup nisi obnovila od prošlog ljeta, možda bi vrijedilo provjeriti rok trajanja. Šminka ne traje vječno, posebno jednom otvorena, a da stvar bude zbunjujuća, različite formule imaju različit životni vijek.

Ikonica na kojoj je nacrtana mala otvorena kutija i koja se nalazi na svakom makeup proizvodu, pokazuje rok trajanje tog proizvoda. Najpametnije je pri otvaranju svakog proizvoda stavitii na njega naljepnicu sa datumom, kako bi tačno znala od kada koristiš taj ruž, puder ili nešto treće. Najčešći vijek trajanja makeup proizvoda je 12 mjeseci, ali ima i proizvoda kojima i mnogo prije istekne rok, tako da savjetujemo da budeš oprezna sa tim, ipak je koža lica u pitanju.

U nastavku donosimo koliko dugo treba da se čuvaju svi osnovni proizvodi šminkanja, tako da znaš šta trebaš zadržati, a šta odmah zamijeniti.

Getty Images

Primer i puder

Generalno, primeri i puderi dolaze u hermetički zatvorenim pakovanjima, što ih manje izlaže svjetlosti i vazduhu, što im daje relativno dug život. Nakon otvaranja mogu trajati do 12 mjeseci, ali ako primijetiš da se formula počinje razdvajati, vrijeme je za kantu.

Proizvodi za lice u prahu

Prah ima najduži život: može trajati i do 18 mjeseci. Ne sadrži vodu pa bakterijama otežavaju rast, ali neki savremeni makeup proizvodi u prahu sadrže ulja i omekšivače koji se mogu razgraditi malo brže od klasičnih formula.

Eyeliner

Kod eyelinera zavisi o formuli: gelasti i tečni eyeliner koji će biti izložen okolini treba se iskoristiti u roku od tri do šest mjeseci. Klasične olovke za oči mogu se koristiti i godinu dana nakon prve upotrebe, jer se neprestano oštre i svaki put se koristi novi sloj proizvoda.

Getty Images

Maskara

Sigurno si primijetila da maskara može početi mijenjati teksturu i skupljati se nakon otprilike tri mjeseca. Između izlaganja vazduhu i štapića maskare koji neprestano prolazi između naše kože, trepavica i zatim se vraća u formulu, može doći do nakupljanja bakterija, pa je važno biti dosljedan u zamjeni.

Ruž

Ruževi mogu trajati od 12 do 18 mjeseci. Kod njih se takođe primijeti promjena teksture i mirisa kad je vrijeme za bacanje.

Slični članci

Poznate ličnosti savjetuju kako da prirodno ostariš

Ultra magazin

9 pravila za nošenje mini suknje u 2022.

Ultra magazin

Istraživanje pokazalo koliko godišnje gubimo kolagena

Ultra magazin