• Home
  • Ultra Kreativno
  • Znaš li priču o tinejdžeru koji je napravio vjetrenjaču od smeća i tako obezbijedio navodnjavanje svom selu?
Ultra Kreativno

Znaš li priču o tinejdžeru koji je napravio vjetrenjaču od smeća i tako obezbijedio navodnjavanje svom selu?

Za ovog momka treba da zna cijeli svijet!

Pridružujemo se izjavi anonimne osobe, koja je objavila veoma jednostavnu poruku, rekao je da mediji ne pridaju dovoljno pažnje ovom tinejdžeru, Williamu Kamkwambeu. On je iz knjiga iz bibilioteke kojoj je imao veoma ograničen pristup, naučio kako da napravi vjetrenjaču od smeća, kako bi obezbijedio navodnjavanje svom selu u vrijeme velike suše i gladi!

Bio je jednostavan farmer, nikad nije vidio računar, ali njegov um je prevladao i njegovi su izumi poboljšali živote mnogih.

Foto: urbanintellectuals

TED ga je predstavio ovako: „Sa 14 godina, u siromaštvu i gladi, malavijski dječak izgradio je vjetrenjaču, kako bi napajao vodom dom i zemljišta svoje porodice,  a kasnije i drugih stanovnika sela. Sada sa 22 godine, William Kamkwamba, koji govori za TED, ovdje, po drugi put, dijeli vlastitim riječima priču o izumu, koji mu je promijenio život, i to ne samo njemu i mnogim drugim ljudima.“

Pogledaj njegov govor koji će te oduševiti, a ukoliko si u prilici pogledaj i film koji govori o njemu, njegovom životu i izumima!

Pročitaj više o njemu na www.williamkamkwamba.com

Evo šta njegov sajt kaže o njemu…

William Kamkwamba rođen je 5. avgusta 1987. godine u Dovi u Malaviji i odrastao je na porodičnoj farmi u selu Masitala, Wimbe, dva i po sata sjeveroistočno od glavnog grada Malavija. Drugi najstariji od sedmoro djece, roditelja Trywell i Agnes Kamkwamba, William ima šest sestara, Annie, Dorris, Rose, Aisha, Mayless i Tiyamike.

Foto: wpr.org

William se školovao u osnovnoj školi Wimbe, završivši 8. razreda, a potom je prihvaćen u srednju školu Kachokolo. Zbog velike gladi 2001. godine, njegovoj porodici nedostajalo je sredstava da plate 80 dolara za godišnju školarinu, a William je bio prisiljen napustiti školu nekoliko mjeseci u svojoj prvoj godini. Pet godina nije mogao ići u školu.

Već s 14 godina, umjesto da prihvati svoju sudbinu, William je počeo pozajmljivati knjige iz male biblioteke u svojoj bivšoj osnovnoj školi. Pozajmio je američki udžbenik za 8. razred „Upotreba energije“, koji je na koricama prikazao vjetrenjače. Odlučio je sagraditi vjetrenjaču, kako bi napajao dom svoje porodice i eliminisao potrebu za kerozinom koji je samo pružao dimnu, treperavu, daleku i skupu svjetlost. Prvo je napravio prototip koristeći radio-motor, a zatim svoju početnu 5-metarsku vjetrenjaču od slomljenog bicikla, oštrice ventilatora traktora, starog amortizera i stabala. Nakon što je vjetrenjaču priključio na automobilsku bateriju, William je uspio napajati četiri sijalice i napuniti komšijine mobilne telefone. Ovaj sistem je čak bio opremljen i ručno izrađenim prekidačima za svjetlo i automatskim prekidačem napravljenim od čavala, žica i magneta. Vjetrenjača je kasnije proširena na 12 metara, kako bi bolje uhvatila vjetar iznad stabala. Treća vjetrenjača pumpala je vodu za navodnjavanje.

Foto: Netflix

Naknadni projekti uključivali su čistu vodu, prevenciju malarije, solarnu energiju i rasvjetu za šest domova u njegovom porodičnom naselju; bunar sa dubokom vodom s pumpom za čistu vodu sa solarnim pogonom, sistemom za navodnjavanje kapanjem i opremanje seoskog tima Wimbe United s njihovim prvim uniformama i obućom. Otkad su dobili uniforme, tim je na pobjedničkom putu koji je selo učinio ponosnim.

Projekt vjetrenjače privukao je mnoge posjetioce, uključujući dr. Hartforda Mchazimea, zamjenika direktora MTTA-e, nevladine organizacije zadužene za biblioteku zajednice. Mchazime je doveo novinare, uključujući i Malawi Daily Times, koji je napisao dugu priču. Soyapi Mumba i Mike McKay, inženjeri iz Baobab Health Partnership u Malaviju, pisali su o tome su o tome, a vijesti o Williamovim izumima stigle su do Emeke Okafor, programske direktorice za TEDGlobal, prestižno okupljanje mislilaca i inovatora. Okafor je prilično marljivo tražila da nađe Williama i pozvala ga na konferenciju kao drugara. Williamova prezentacija dovela je do dodatnih mentora, donatora i kompanija, koje podržavaju njegovo obrazovanje, razvoj i buduće projekte.

William je diplomirao na Dartmouth Collegeu 2014. godine i započeo svoju karijeru na Ideo.org. Vilijam se fokusirao se na dizajn humanog centra i poslao ga širom svijeta radeći na projektima u rasponu od sanitarne zaštite u Indiji, do prevencije nasilja zasnovanog na polu u Keniji. Sada sarađuje s WiderNet-om, na razvoju odgovarajućeg tehnološkog kurikuluma, koji će omogućiti ljudima da premoste jaz između “znanja” i “rada”. WiderNet će distribuirati sadržaj putem eGranarija po Malaviju i širom kontinenta.

Bravo Wilijame, svijet treba ljude kao što si ti!

Izvor: urbanintellectuals.com

Slični članci

Ideje za uređenje stepenica u kući

Ultra magazin

Igor Mladinović, kreativni direktor agencije Imago Ogilvy dolazi na 5. Play Media Day da govori o kreativnosti kao filozofiji života

Ultra magazin

Život Van Gogha u stripu

Ultra magazin